Priština: Keljmendi pušten iz zatvora – u kućni pritvor

Sudsko veće suda u Prištini oslobodilo je Nasera Keljmendija sudskog pritvora i odredilo mu kućni, prenose albanski mediji, javlja RTS.

Izvor: RTS
Podeli

Lakšu meru pritvora optuženom za međunarodnu trgovinu drogom, ubistva i organizovani kriminal donelo je veće predvođeno međunarodnim sudijom Anom Adamskom Galant.

Specijalno tužilaštvo Kosova protiv Keljmendija je u julu 2014. podiglo optužnicu za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posedovanje, raspodelu i neovlašćenu prodaju rizičnih narkotika i psihotropnih supstanci.

Iz Tužilaštva tvrde da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

U slučaju koji se vodi protiv Keljmendija krajem oktobra prošle godine svedočio je bosanskohercegovačkig biznismen, liera SBB-a i delegat u Domu naroda državnog parlamenta BiH Fahrudin Radončić.

Svedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku. Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović kao i nekoliko zaštićenih svedoka putem video-linka iz Sarajeva.

Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo, ono predstavlja jedno od retkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva, s obzirom na to da, kako se navodi, "između dve zemlje ne postoji diplomatska, politička a ni pravosudna saradnja".

Inače, Keljmendijevo ime je već dugo godina na crnoj listi SAD, a tužilaštvo smatra da bi moguća zatvorska kazna obustavila funkcionisanje jednog od najvećih lanaca za trgovinu drogom, kojim su, po navodima optužnice, krijumčarene ilegalne supstance od Turske do srednje Evrope.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maju 2013. na osnovu Interpolove poternice, a suđenje je počelo u januaru 2015.

Keljmendi se tada izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice optužujući pravosuđe BiH za, kako je tada kazao, montiranje pocesa.

strana 1 od 72 idi na stranu