"Bez posledica ako pacijent ne dođe u zakazanom terminu"

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović demantovao je da će pacijenti snositi posledice ako se ne pojave u zakazanom terminu kod lekara.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Freeimages
Foto: Freeimages

"Ministarstvo zdravlja nikada nije radilo protiv pacijenata i zaposlenih u sistemu zdravstva, već se svi trude da se na što bolji način pruže usluge pacijentima", rekao je Mahmutović za TV Pink.

Večernje novosti su u ponedeljak pisale da iako zvanična odluka nije doneta oni nezvanično saznaju da ukoliko pacijenti dva puta ne dođu, a prethodno ne otkažu pregled ili ne opravdaju izostanak, neće imati pravo da narednih godinu dana traže novi termin.

Dodaje se da bi nova pravila trebalo da zažive do Nove godine.

Ranije se u medijima pominjalo da bi novim pravilnikom svakom pacijentu lekar u Domu zdravlja trebalo da posveti deset minuta, kao i da u toku jednog sata treba da primi šest pacijenata. Za B92.net nije potvrđeno da postoje takvi pravilnici.

Mahmutović kaže da svi građani prema Ustavu imaju pravo da da budu lečeni i takva sankcija se nikada neće desiti.

"Ono što postoji kao objektivan problem, to su neažurirane liste čekanja, i mi ćemo u narednom periodu puno toga pokušati da uradimo da se te liste ažuriraju", rekao je Mahmutović.

On je rekao i da je netačna informacija da će pregled kod lekara opšte prakse trajati 10 minuta, već 15 minuta.

"To je glasina koja na sreću pacijenata nije tačna, 15 minuta je pregled kod lekara opšte prakse i 30 minuta kod specijaliste", rekao je Mahmutović.

strana 1 od 136 idi na stranu