Zašto protestuju studenti Ekonomskog fakulteta VIDEO

Beograd -- Na Ekonomskom fakultetu održan je protest na kome su studenti ponovili svoje zahteve i otvoreno iskazali nezadovoljstvo.

Izvor: B92
Podeli

Ni posle nekoliko dana pregovora nije postignut dogovor sa rukovodstvom fakulteta.

Dekan kaže da je i dalje otvoren za razgovore.

Svake jeseni, rukovodstvima fakulteta preti opasnost od iskazivanja nezadovoljstva studenata. Ovog puta na meti je Ekonomski fakultet. Između dve strane već duže vreme postoje nesuglasice oko ispunjenja studentskih zahteva. A kada su nedavno predstavnici Parlamenta fizički sprečeni da prisustvuju sednici Naučno-nastavnog veća, to je, kako tvrde, bila kap koja je prelila čašu.

“Danas smo se ovde okupili kako bi smo rukovodstvu fakulteta preneli naše zahteve koji su vezani za smanjenje cene prenetog boda, da se uradi adekvatna evaluacija ESPB bodova, da se proceni opterećenost studenata koliko mi zaista učimo ovde na fakultetu i koliko. Nas to sve opterećuje, i da se broj apsolventskih rokova ne smanjuje”, naveo je predsednik Studentskog parlamenta Ekonomskog fakulteta Igor Đerfi.

“Od ponedeljka se vode pregovori sa rukovodstvom fakulteta, gde je u toku pregovora na sajtu fakulteta izašla informacija da je dogovor postignut, iako to nije tačno. I to je pokušaj obmane studenata, gde su se oni dodatno razbesneli zbog toga. Danas smo se okupili u prilično velikom broju, bilo je oko 1500 ljudi, da mirnim putem kažemo da nećemo odustati od borbe za naša prava, prava svih studenata”, rekla je članica Studentskog parlamenta Iva Ilić.

Već dva dana pokušavamo da dobijemo konkretna obećanja, a dobili smo samo opšte odgovore kojima se ne precizira ništa - kažu predstavnici studentskog parlamenta. Ipak, dekan ima malo drugačije mišljenje.

“Mislili smo da smo se u petak sve dogovorili, onda smo se u ponedeljak ponovo sastali, jer su se oni pojavili sa novom listom zahteva. I tada smo smatrali da je sve završeno, a onda smo u utorak ponovo imali novu listu zahteva i sa njima ponovo razgovarali”, rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić.

Dekan kaže da će ponovo pozvati studente za sto, a studenti su skeptični. Oni čak tvrde da je od predsednika parlamenta zahtevano da potpiše sporazum, ili će u suprotnom snositi posledice. Mladi ekonomisti napominju da ukoliko njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni, biće spremni da sledeće srede, zajedno sa kolegama sa Pravnog fakulteta i ETF-a, organizuju još jedan protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu