Ministar kulture i ambasadori posetili Studenicu /FOTO

Studenica -- Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, četiri ambasadora i predstavnica generalnog sekretara UN u Beogradu posetili su manastir Studenicu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vukosavljević je rekao da je ovo prava prilika da se predstavnicima nekih od najvažnijih zemalja, koje su vezane za saradnju sa Srbijom, pokaže deo srpskog kulturnog nasleđa.

Ministar kulture rekao je da je manastir Studenica biser veoma bogatog srpskog nasleđa.

"Smatramo da je kulturna diplomatija jedan od osnova u diplomatskom svetu i ovo je jedinstvena prilika da naše kolege iz sveta, diplomate i ambasadore upoznamo sa onim što Srbija ima. Na taj način bi im pokazali koliko nam je stalo do očuvanja našeg nasleđa", rekao je Vukosavljević, koji je Studenicu posetio u okviru programa "Upoznajte svetsku baštinu u Srbiji".

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Iguman manastira Studenica, otac Tihon, kaže da ih ovakve inostrane posete ohrabruju, kako bi uspešnije opstali i život učinili boljim.

"Ljudi koji to vide, a pogotovu oni koji mogu da pomognu, kao što je to slučaj sa današnjom posetom ministra i ambasadora, mogu ovakvim posetama da budu još više stimulisani. Tako će naša nasleđa biti sačuvana", izjavio je iguman Tihon.

Arne Sanes Bjernstad, ambasador Norveške u Beogradu, rekao je da želi da obiđe kulturno nasleđe Srbije.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Želim da upoznam i istoriju Srbije, ali i da uvidim gde i na koji način ide pomoć srpskim manastirima. Konkretno nas zanima kako napreduje pomoć za Pećku patrijaršiju", rekao je norveški ambasador.

Ambasador SAD Kajl Skot rekao je da je ovo dobar način da se nauči nešto o kulturnom nasleđu Srbije.

"Kulturna baština je veoma bitna da se sačuva, bez obzira gde se nalazi, i za to granice ne postoje. Naša ambasada je takođe zaslužna za pomoć za očuvanje baštine. Važno je čuvanje kulture jednog naroda, bilo da je to crkva u Njujorku ili ovde u Studenici, u kojoj sam prvi put i koja je prelepa", rekao je Skot.

U poseti Studenici bili su i ambasadori Italije i Turske, Đuzepe Manco i Kemal Bozaj, predstavnica generalnog sekretara i direktorka Kancelarija UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku i zamenik direktora UN u Beogradu Denis Besedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 220 idi na stranu