Do kada će u Srbiji biti duplih funkcija?

Beograd -- Dupliranje funkcija nije novina u Srbiji,ali podaci Agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da je sve više zahteva za vršenje nekoliko funkcija istovremeno.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Od nekoliko stotina zahteva, koliko je stiglo do jula, odobreno je 45. Postavlja se pitanje može li novi zakon koji priprema agencija duple funkcije da pošalje u prošlost?

400 zahteva u 2015., a više od 470 samo do kraja jula ove godine. To je skor zahteva pristiglih na adresu Agencije za borbu protiv korupcije.

“Od toga je od kraja aprila do jula podneto više od 180 zahteva za istovremeno vršenje javnih funkcija, od kojih je 45 agencija pozitivno rešila što znači da je dala saglasnost za istovremeno vršenje javnih funkcija, a oko 27 je odbila”, navela je Almira Medunjanin iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Administrativni odbor nedavno je dao saglasnost za petoro funkcionera.

- Marko Janković, ČLAN RIK – SEKRETAR OPŠTINE ZEMUN

- Dragana Kolarić, ČLANICA ODBORA AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE – VD. DEKANA KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKE AKADEMIJE U BEOGRADU

- Nenad Jovanović, PREKRŠAJNI SUDIJA NEGOTIN – SAVET ZA BEZBEDNOST OPŠTINE MAJDANPEK

- Đula Ladocki, ČLAN RIK – SEKRETAR OPŠTINE SUBOTICA

- Novica Tončev, POSLANIK SPS – MOŽE DA BUDE PREDSEDNIK SO SURDULICA

Značajnu promenu u ovakvu praksu uneo bi novi zakon, koji je agencija pripremila, ali dalje od nacrta nije makao.

“Rešenje novog zakona se suštinski razlikuje zato što funkcioneri neće više moći da vrše više javnih funkcija na osnovu saglasnosti agencije što znači da neće imati pravo da podnose zahtev osim ako je reč o zakonom predviđenoj funkciji ili neposredno biranim predstavnicima”, navela je Medunjanin.

Biljana Baković prati rad Agencije godinama. Njeno iskustvo kaže da gomilanje funkcija gomila i više štete nego koristi. Da novi zakon zaživi neophodna je politička volja, smatra ona.

“Ne mislim samo na političku volju vlasti, ni najjače stranke iz vlasti, već volju svih učesnika u političkom životu. Mislim da su se ranije, ko god da je bio vlast ili opozicija, prilično slagali u otporu prema tim nekim novim normama koje su uvođene poslednjih godina, a koje idu u cilju ograničavanjanja njihovog uticaja, mogućnosti zloupotrebe i slično”, navela je Baković.

Agencija za borbu protiv korupcije, pripremila je nacrt zakona. I pored više najava, do sada nije prerastao u predlog koji bi ušao u skupštinsku proceduru.

Društvo

strana 1 od 135 idi na stranu