CIRSD i BCARS održali konferenciju o izbegličkoj krizi

Beograd -- Dvodnevna Konferencija o izbegličkoj krizi koju su zajednički organizovali CIRSD i BCARS, pod pokroviteljstvom Karnegi korporacije, završena je u Beogradu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: CIRSD
Foto: CIRSD

Na Konferenciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i Bostonskog konzorcijuma za arapske studije (BCARS) zaključeno je da je izbeglička kriza poprimila dugotrajan karakter koji je dodatno otežan nepredvidljivošću daljeg razvoja situacije na terenu, ali i svih posrednih i neposrednih učesnika.

Konferenciju je otvorio profesor na Nortistern univerzitetu Denis Saliven, koji naglasio da je ideja za održavanje ovakvog skupa nastala prilikom zajedničke posete izbegličkom kampu Zatari u Jordanu na granici sa Sirijom, gde je bio sa predsednikom CIRSD-a Vukom Jeremićem.

„Zbog komplikovanosti same izbegličke situacije, ne postoje modaliteti rešenja koji mogu biti unapred usvojeni. Kada o govorimo o ovoj situaciji i šest meseci predstavlja dug rok. Ne smemo zaboraviti da je glavni faktor cele krizne situacije građanski rat u Siriji, čiji je trajanje i dalja neizvesno“, zaključio je profesor Saliven.

Na Konferenciji su učestvovali istraživači i aktivisti iz Evrope, Amerike, ali i iz balkanskog regiona koji se neposredno bave izbegličkom krizom.

Učesnici su zaključili da je Konvencija UN o izbeglicama iz 1951. ne odgovara aktuelnim oblicima izbegličkih kriza, te da je neophodno raditi na njenoj reformi kako bi se što se bolje suočili sa izbegličkim realnostima 21.veka. Takođe je podvučeno da bi ovakva reforma predstavljala smo jedan deo neophodne reforme celokupnih Ujedinjenih nacija.

Izbeglička kriza je bile tema na konferencijama održanim u Istanbulu i Briselu u prethodnih nekoliko meseci, a Konferencija u Beogradu predstavlja nastavak zajedničkog rada CIRSD-a i BCARS-a. Sledeći skup planiran je tokom jeseni u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 277 idi na stranu