Nemački plan za novi svetski poredak

Berlin -- U Berlinu je objavljena tzv. Bela knjiga, koja se smatra najvažnijim dokumentom decenije, kojim se Nemačka obavezala da će preuzeti ulogu za globalnu bezbednost

Izvor: Tanjug
Podeli

"Nemačka je globalno veoma povezana zemlja koja - zbog svoje ekonomske, političke i vojne snage, ima odgovornost da aktivno pomogne oblikovanju svetskog poredka", navodi se u tom dokumentu o odbrani koju je nemačka vlada usvojila danas, a zvanicno ga je predstavila ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

Ona je ocenila da odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju nudi mogućnost da se pokrene jača vojna saradnja u bloku.

Britanija, prema njenim rečima, već godinama blokira razne evropske projekte a kao primer je navela ideju "evropske mobilne bolnice koje su neke države članice želele da ostvare kako bi im bila na raspolaganju u kriznim područjima".

Predstavljajući politiku odbrane Nemačke, ministarka je rekla da zvanični Berlin i Pariz žele da preuzmu inicijativu u budućoj vojnoj saradnji.

Najavila je početak razgovora Nemačke i Francuske sa drugim zemljama članicama EU o stvaranju stalne vojne strukture.

Nemačka je spremna da "pomogne u svim sadašnjim i budućim humanitarnim i bezbenosnim izazovima", navodi se, između ostalog, u takozvanoj "mapi puta" i dodaje da je Strategija postavljena kao prekretnica za Nemačku koja nosi teret nacističkih terora i holokausta, da bi se devedesetih godina pridružila mirovnim misijama na Balkanu.

U skorije vreme, Nemačka je rasporedila trupe u Avganistanu, Maliju i drugim državama, i na taj način podržala više vojnih saveza u borbama protiv Islamske države.

Kancelarka Angela Merkel je preuzela ključnu ulogu u nastojanju da smiri sukob Zapada sa Rusijom zbog krize u Ukrajini, ali je prošle nedelje obećala i pomoć u jačanja NATO-a u istočnoj Evropi.

U dokumentu se ističe da se "Rusija udaljava od partnerstva sa Zapadom i nameće strateško rivalstvo" te da će zbog toga, ukoliko u međuvremenu ne promeni kurs, predstavljati pretnju za Evropu.

Takođe, u dokumentu se pominju, prenele su agencije, i izazovi van Evropskog kontinenta, misleći na sile u Aziji i Južnoj Americi koje preuzimaju sve veće uloge u nestabilnosti severne Afrike, Bliskog istoka i centralne Azije.

Terorizam je trenutno najveća pretnja za Nemačku, navodi se u dokumentu i dodaje da je ona o sada bila pošteđena od takvih napada ali, ukoliko do toga dođe, vojska mora da bude spremna da reaguje već na granici.

Svetske agencije podsećaju da su lideri evropske ekonomije rekli da će raditi zajedno sa Evropskom unijom, NATO-om i njihovim saveznicima u borbi sa pretnjama islamskog terorizma, klimatskim promenama i tokovima migracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu