Kameron podnosi ostavku: "Preživećemo mi i van EU"

London -- Britanski premijer Dejvid Kameron podnosi ostavku na tu funkciju nakon što su Britanci na referendumu odlučili da zemlja izađe iz Evropske unije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Kameron je novinarima ispred rezidencije u londonskom Dauning stritu rekao da će učiniti sve što je moguće da "primiri britanski brod" i da očekuje novog premijera do oktobra.

Kako je rekao, on će voditi kabinet još tri meseca, ali neće aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma i sprovesti proces izlaska iz EU, već će to uraditi novi premijer.

Pročitajte još:

"Naša zemlja je izvela veliku demonstraciju demokratije. Narod je rekao svoje i trebalo bi da budemo ponosni što možemo da im verujemo. Postoje dani u kojima je ispravno pitati narod šta misli. Dobili smo instrukcije od njih i sada moramo da ih ispunimo", rekao je Kameron.

Britanski premijer je rekao da je rezultat referenduma nedovosmislen i da odluka nije doneta lako.

"Učiniću sve da uverim tržište i investitore da je naša ekonomija čvrsta i stabilna. Želim da Britance koji žive u inostranstvu, ali i građane EU ovde, uverim da u ovom trenutku neće biti hitnih promena koje se njih tiču", rekao je Kameron.

Britanski premijer će ostati upamćen kao čovek u čijem mandatu su održana dva velika referenduma o nezavisnosti Škotske i izlasku Britanije iz EU. Kako kaže, on će uskoro sesti za sto s predstavnicima Škotske, Severne Irske i Velsa. Škoti i Irci su bili za ostanak, što bi mogao da bude novi izazov za Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Borio sam se na ovom referendumu i glavom i srcem, ali je britanski narod odabrao da ide drugim putem, zato im je potreban novi premijer. Uvek sam se borio za to da se sa velikim odlukama suočavamo, a ne da od njih bežimo. Ponosan sam, volim svoju zemlju i čast mi je bila da joj služim. Učiniću sve što mogu da joj pomognem da uspe", rekao je Kameron.

Kamerona je na kraju obraćanja izdao glas.

"Mislim da Britanija može da preživi van Evropske unije, ona će pronaći svoj put", rekao je Kameron.

Kameron će sledeće nedelje ići u Brisel, gde će razgovarati s evropskim kolegama i "objasniti im" odluku britanskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu