"Vlada sa Karamarkom će biti bolja prema Srbiji"

Nova hrvatska vlada sa liderom HDZ Tomislavom Karamarkom biće daleko korektnija prema Srbiji nego što je to bilo sa Zoranom Milanovićem.

Izvor: B92

Sreda, 30.12.2015.

14:45

Default images
Tanjug/AP

To je za Tanjug rekao hrvatski analitičar Davor Đenero, koji podseća da je Karamarko, pre četiri godine, dok je bio ministar utrašnjih poslova, imao izvrsnu saradnju sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Srbije, a sada šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem.

Inače, Đenero napominje da se nezavisna lista Most sa Božom Petrovim na čelu neće posebno baviti spoljnom politikom, a za razliku od bivšeg premijera Milanovića, u HDZ-u dobro znaju da je održavanje korektnih odnosa i pomaganje evropeizaciji Srbije jedan od zadataka Hrvatske, prema kojima se vrednuje njena evropska uspešnost.

Đenero podseća i da osim konsolidacije finansija, vlada mora konsolidovati međunarodnu poziciju Hrvatske, i to unutar EU, u odnosu na srednjeevropske susede i u odnosu na Balkan.

"Vlada mora preuzeti svoju ulogu prema EU, ali je očito da će konsolidaciju odnosa s srednjom Evropom i balkanskim susedima preuzeti Predsednica. Ona ovih dana putuje u Poljsku, što govori da Višegradska skupina ostaje njen politički prioritet, a očito je da je poseta predsednika (Srbije Tomislava) Nikolića, planirana za decembar, odložena zbog hrvatske postizborne krize, i valja ga očekivati do proleća", kaže Đenero.

Takođe, dodaje, da nakon početka pregovora Srbije s EU valja očekivati i novi početak u bilateralnim odnosima.

"Slovenija mora isto tako biti jedan od prioriteta politike predsednice Grabar Kitarović, ne samo zbog rešavanja starih pograničnih sukoba, nego pre svega zbog novih problema u kontekstu migrantske krize i postavljanja žice na slovenačko-hrvatskoj granici", naveo je.

Hrvatska je nakon mesec i po dana teških pregovora i obrta dobila za mandatara biznismena Tihomira Oreškovića, koji je nestranacka licnost.

Đenero kaže da je se može zaključiti da je novi premijer vrlo blizak predsednici Republike, što znači da će ona bitno povećati svoju moć i uticaj, te da će ona biti ključni kreator vanjske politike.

"Doduše, valja videti ko će biti ministar spoljnih poslova, pa kad to vidimo, moći ćemo sa sigurnošću zaključivati", rekao je i dodao da je poslovni sektor u Hrvatskoj načelno vrlo zadovoljan izborom Oreškovića za premijera, iako su, kako kaže, mlađi ambiciozniji poduzetnici i manageri nesretni zbog toga što je u korporativnoj strukturi novi premijer uglavnom bio CFO (ćief financial officer), a CFO u korporaciji uvek igra ulogu onog koji „usporava“.

Đenero, naime, smatra da je hrvatskoj vladi sada kao premijer potreban neko ko će „ubrzavati“, a ne ko će biti “glas razuma“.

"Zato misle da bi Orešković bio daleko bolji izbor za ministra finansija, nego za premijera. Ipak, budući da je konsolidacija finansija jedan od ključnih zadaća koje mora obaviti, čini se da izbor finansijaša za premijera i nije loš. On, doduše, neće moći na sebe preuzeti ulogu javnog zagovaranja restriktivnih politika, i to će morati raditi dva vicepremijera - Petrov i Karamarko", zaključio je Đenero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: