"Rizik od formiranja balkanske ID?"

Priština -- Islamska država bi mogla imati motiv da formira tzv. balkansku ID, smatraju poznavaoci bezbednosne situacije na Kosovu i predstavnici institucija, prenosi RSE.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ekstremistički i teroristički pokreti, navodi Radio Slobodna Evropa, bazirani na verskim interpretacijama mogu da iskoriste balkanske motive, uključujući i Kosovo, za stvaranje jedne terorističke grupe.

Burim Ramadani, bivši kosovski poslanik, veruje da Islamska država može da iskoristi međuetničke motive s ekstremističkim, islamskim ideologijama, koji su prisutni na Balkanu.

"ID i ostale organizacije koje funkcionišu pod time mogu da iskoriste ovu situaciju i tako kreiraju, uslovno rečeno, balkanski ID. Balkan je sam po sebi podeljen, postoje međuetnicke i političke tenzije, a međudržavni sukobi su i dalje otvoreni. Ovo je glavni rizik na Balkanu", navodi on.

Slično mišljenje ima i Nuredin Ibiši, član skupštinskog Odbora za unutrašnja pitanja, navodeći da militantna grupa može da iskoristi trenutno stanje na Balkanu, a pogotovo na Kosovu.

“Smatram da se oni mogu infiltrirani i stvoriti svoj sistem”, naglašava Ibiši.

U poslednjem izveštaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma u svetu u 2014. piše da na Kosovu postoje rastuće pretnje od islamskog ekstremizma, navodi RSE.

Inače, oko 300 osoba sa Kosova učestvovalo je u ratovima u Siriji ili Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu