Subotica: Posebni autobusi za decu zbog izbeglica

Novi Sad -- Nabavka posebnih autobusa za školsku decu u Subotici kako se ne bi vozila da izbeglicama predstavlja “segregaciju putnika po rasi”, kaže Natalija Jakovljević.

Izvor: Beta
Podeli

Predsednica subotičkog Centra građanskih vrednosti je tako odbacila kritike bivšeg gradonačelnika Kanjiže Lajoša Bale.

Jakovljevićeva je novinarima rekla da je podrška Lajoša Bale takvom potezu opštinskih vlasti jednako zabrinjavajuća kao što su zabrinjavajuće i "rasističke" izjave predsednika opštine Kanjiža Mihalja Bimba i nereagovanje nadležnih organa na kršenje Ustava Srbije, kada je u pitanju sloboda kretanja svakog građanina pa tako i izbeglica.

"Postavlja se i pitanje na osnovu čega lokalna samouprava može da određuje ko u nekom prevoznom sredstvu može, a ko ne može putovati", rekla je predsednica Centra građanskih vrednosti.

Ona je Bali poručila da i čita i piše mađarski i da joj nije trebao prevod za njegov tekst.

Jakovljević je upitala i kome je u interesu da lokalna samouprava u Kanjiži kupi pet autobusa za prevoz dece, na osnovu koje odluke je to učinjeno, ko to finansira i da li je sprovedena javna nabavka u tom slučaju.

Bivši gradonačelnik Kanjiže Lajoš Bala izjavio je ranije u toku dana da je aktuelni gradonacelnik Kanjiže Mihalj Bimbo dobro postupio kada je kupio pet autobusa za prevoz đaka iz te opštine, kako se oni ne bi prevozili zajedno sa izbeglicama iz Azije i Afrike, kojih ima mnogo u Kanjiži.

"Lokalna samouprava ovim svojim činom ništa drugo nije uradila nego se pridržavala ustavnih i zakonskih regulativa u zaštiti lokalnog stanovništva", naveo je Bala u otvorenom pismu koje je objavio na portalu na mađarskom jeziku "Vojvodina danas" (Vajdasag Ma, www.vajma.info).

Bala je oštro kritikovao nevladinu organizaciju Centar građanskih vrednosti iz Subotice i nazvao je "organizacijom čudnog naziva" koja ne poznaje Ustav Srbije, Statut Vojvodine i statute opština.

On je u otvorenom pismu objavio i kontakt telefone i imejlove organizacije, ali i broj mobilnog telefona predsednice Centra građanskih vrednosti Natalije Jakovljević.

“Vi se predstavljate kao prvoborac ljudskih prava, ali gde ste bili u zadnjih nekoliko decenija, ili ako ste mlađi, zadnjih godina, kada je aktuelna vlast redom kršila ljudska prava svojih građana i nacionalnih manjina?", upitao je Bala u otvorenom pismu Nataliju Jakovljević.

On je kritikovao Jakovljevićevu i zbog činjenice da je "kao Subotičanka" napisala saopštenje za javnost "samo na srpskom" jeziku i poručio joj da je "ismejava" i da se nada da će "valjda naći nekoga" da joj prevede njegovo pismo na srpski.

strana 1 od 199 idi na stranu