Haos u Baltimoru, garda na ulicama

Baltimor -- U Baltimoru je uvedeno vanredno stanje zbog nereda do kojih je došlo posle sahrane Fredija Greja koji je preminuo u policijskom pritvoru.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Aktivirana je i Nacionalna garda kako bi pomogla da se smire nemiri, a proglašen je i policijski čas, koji bi trebalo da traje nedelju dana.

"Garda je poslednja nada da se povrati red u gradu", izjavio je guverner Merilenda Lari Hogan.

Vlasti Baltimora naredile su da se po gradu rasporedi hiljade vojnika Nacionalne garde i policajaca.

U nasilju koje izbilo juče, posle sahrane 25-godišnjeg crnca Fredi Greja, koji je umro pošto je povređen u poclijiskom pritvoru, 15 policajaca je povređeno, prenosi AFP.

Gradonačelnica Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski čas od 10 sati uveče do 5 ujutro.

Nadzornik policije Merilenda naredio je da se rasporedi 5.000 policajaca po gradu i zatražo pomoć 5.000 vojnika iz šireg srednjeatlantskog regiona.

Komandant Nacionalne garde pukovnica Linda Sing rekla je da ima 5.000 spremnih vojnika i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu.

Uprkos pozivima Grejove porodice na mir, bande uglavnom mladih Afroamerikanaca počele su obračun s policijom i tom prilikom uhapšeno je 27 osoba, saopštila je policija.

Nekoliko radnji je opljačkano i spaljeno je nekoliko policijskih vozila, a neredi su počeli da se šire sa zapada na istok, gde je zapaljena jedna zgrada.

Škole u Baltimoru će danas biti zatvorene, a bejzbol tim je otkazao svoju večerašnju utakmicu.

Kako javlja Sputnjik, protesti solidarnosti s pobunjenicima biće održani širom SAD.

Predsednik Barak Obama je upoznat sa situacijom i sa svojim saradnicima razmatra eventualna rešenja.

Nasilje i destrukciju nećemo tolerisati u Baltimoru, izjavio je guverner Merilenda Lari Hogan.

Pripadnici garde će nositi oružje, ali samo za samoodbranu, izjavio je on.

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je u Baltimoru u nedelju zbog smrti 25-godišnjeg Afroamerikanca koji je preminuo dok se nalazio u policijskom pritvoru. Nakon više sati mirnog protesta, deo demonstranata počeo je da baca limenke i plastične flaše na policajce i lomi prozore na policijskim vozilima i izloge radnji.

"Mali deo učesnika jučerašnjih protesta izazvao je nasilje u centru grada i u zapadnom delu protekle noći i rano jutros, nakon što su demonstracije juče bile uglavnom mirne celog dana. 34 osobe su uhapšene, a šest policajaca zadobili su manje povrede", rekao je predstavnik policije Džeremi Silbert u ponedeljak, a preneo je AFP.

Osim toga, policija Baltimora je tog dana saopštila da je dobila "pouzdanu pretnju" da se nekoliko bandi udružilo u nameri da napada pripadnike snaga za održavanje reda.

Dan nakon nereda u Baltimoru zapaljen je i potpuno izgoreo opštinski centar i apartmani Baptističke crkve u istočnom Baltimoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 557 idi na stranu