Da li su karikaturisti preterali?

Beograd -- Na Fakultetu političkih nauka održana tribina ''Sloboda govora ili uvreda? Slučaj Šarli ebdo (Charlie Hebdo)'', na kojoj su se čula različita mišljenja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Učesnici tribine izneli različite stavove osuđujući teroristički napad na satirični nedeljnik ''Šarli ebdo'' u Parizu.

Karikaturista Marko Somborac kaže da njegov stil nije stil Šarlija, ali da brani pravo da postoji tako nešto, dodajući da svako može da odluči da li će tako da radi.

Kada je reč o slobodi govori, on je naveo da može samo da citira poginule kolege da ''sloboda govora može da bude omeđena samo zakonom, a i tu bi se borio za još više slobode''.

Prema njegovim rečima, ako nekome nešto smeta, uvek može, zbog uvrede, da potraži pravdu na sudu.

Komentarišući ''najskandaloznije'' primere karikature, on je istakao da se uglavnom radilo o kritici verskog ekstremizma.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić smatra da sloboda nije anarhija i da je sigurno da sloboda ima granica, te da kada pređe granicu, onda je anarhija.

''Sloboda govora donosi slobodu društvu, anarhija govora donosi anarhiju'', rekao je Jusufspahić.

Na pitanje da li je karikaturama pređena granica slobode izražavanja, odgovorio je da jeste.

''Sigurno. To je naše mišljenje. Nije ona sada pređena, ona je pređena odavno'', rekao je Jusufspahić upozoravajući da ipak ništa od toga u čemu su karikaturisti preterali ne opravdava prelaženje još jedne granice, što osuđuje, a to je oduzimanje života.

Kako je istakao, Bog je stvorio i Bog ima pravo da da smrt.

''Sledeće je pitanje da li smo mi u ratu ili nismo. I kada smo u ratu onda ubijanje nije kukavički, a kada nismo onda je to kukavičluk. Kada smo u ratu onda smo na bojnom polju pa kom opanci, a kom obojci. Neko hoće da nas uvuče u podmukli rat gde nas nišani sve i gde svaki musliman na svetu mora da bude okrivljen da mu se oteža život. Kao muslimani treba da izađemo iz toga i da kažemo: vi karikaturisti, vi što vređate čast i Isususa, i Mojsija i Muhameda i svakog od nas koji smo vernici, vi niste naši sagovornici. Mi onda izlazimo iz sve te priče optuživanja, ubijanja...'', smatra Jusufspahić.

Za one koji su izvršili napad smatra da su ''nabildovana balavurdija koja nema pameti u glavi i koju svako može da oblikuje kako hoće''.

''To su komandosi koji su naučili kako se radi taj posao ubijanja. Oni jesu islamisti, veroljubi, obožavaoci vere, nepodnosioci drugih vera'', rekao je Jusufspahić.

Tribina ''Sloboda govora ili uvreda? Slučaj Šarli ebdo (Charlie Hebdo)'' koju je organizovala studentska organizacija Studenti za slobodu - Fakulteta političkih nauka, započela je minutom ćutanja za stradale u Parizu.

U terorističkom napadu na satirični nedeljnik "Šarli ebdo" u sredu, dvojica naoružanih islamista, braća Šerif i Said Kuaši, ubila su 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u Francuskoj, dok je 11 ljudi ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 249 idi na stranu