Petarde - opasna zabava

Pred novogodišnje praznike mogu se čuti brojni apeli i upozorenja da bi pirotehniku trebalo kupovati od ovlašćenih prodavaca i koristiti je prema uputstvu.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

20:43

Default images

Ipak, zbog nepažljive upotrebe pirotehnike, sumnjivog porekla, povrede su neizbežne, od opekotina visokog stepena, povreda prstiju i šake, do trajnog oštećenja vida i invaliditeta.

Bez petardi ne može da prođe nijedna Nova godina. Nažalost, često se dešava da takav vid zabave završi neslavno, ponekad i tragično. Povrede nastaju nestručnim rukovanjem petardama i pirotehnikom.

Prošle godine u Dečjoj bolnici u Novom Sadu zbrinuto je oko 40 pacijenata sa ovim tipom povreda, dok za 2014. godinu nema preciznih podataka.

Precizno i jasno uputstvo o tome kako se koristi pirotehnika, dobije svaki kupac koji kupuje u ovlašćenoj radnji pirotehničkih sredstava. Za razliku od petarde i druge pirotehnike kupljene na ulici, u ovlašćenim radnjama one su atestirane.

Mladi tvrde da su obazrivi u korišćenju petardi, a lekari savetuju i da roditelji ne bi trebalo da koriste petarde, jer kako kažu, statistika pokazuje da broj povređenih najviše raste u uzrastnoj grupi od 30 do 40 godina.

Komunalni policajci, pre nove godine, pojačano kontrolišu mesta na kojima se nelegalno prodaje pirotehnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: