Tajni zatvori CIA i u Rumuniji?

Bukurešt -- Bivši šef rumunske obaveštajne službe kaže da je moguće da je CIA držala pritvorenike u "tranzitnim centrima" u Rumuniji ali da Bukurešt nije znao ništa o tome.

Izvor: Tanjug
Podeli

Joan Talpeš je, u intervjuu listu Adevarul, rekao da su posle 11. septembra 2001. godine Rumunija i SAD razgovarale o "centrima podrške za CIA, mestima koja bi Rumuni stavili na raspolaganje predstavnicima te agencije, gde bi oni mogli da organizuju aktivnosti koje žele da sprovedu u drugim zemljama".

"Nije postojalo mesto koje se nazivalo pritvorskim centrom. To je jednostavno bio tranzitni centar", rekao je Talpeš, napominjući da je u to vreme Bukurešt čekao "zeleno svetlo" za priključenje NATO.

Talpeš je kazao da "rumunska strana nije bila zainteresovana za to šta Amerikanci rade da bi im pokazali da mogu da nam veruju".

"Ono što je sigurno jeste da mi nismo znali da li tamo ima pritvorenika", rekao je Talpeš, koji je bio direktor rumunske obaveštajne službe od 2000. do 2004. godine, prenela je agencija AFP.

U utorak objavljenom izveštaju o mučenjima koje je primenjivala CIA nad osumnjičenima za terorizam, navodi se da je 119 pritvorenika držano na "crnim mestima", što je vojni termin za tajne lokacije koje vojska koristi za ispitivanje pritvorenika, a čije postojanje vlada negira. U izveštajima se ne navode zemlje u kojima su navodno bila takva mesta.

Pretpostavlja se da su "crna mesta" postojala i u Poljskoj, Litvaniji, Tajlandu i Avganistanu.

Rumunija nikada nije priznala postojanje tajnih zatvora CIA na njenoj teritoriji. Jon Ilijesku, koji je u to vreme bio predsednik, nedavno je izjavio da o tom pitanju "ništa ne zna", dok je premijer Viktor Ponta kazao da bi ministar spoljnih poslova trebalo u vezi sa tim da odgovara na pitanja.

Bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski je rekao da je Poljska 2003. godine vršila pritisak na SAD da okončaju brutalne postupke CIA prema osumnjičenima za terorizam u tajnom zatvoru na teritoriji Poljske.

"Rekao sam (tadašnjem predsedniku SAD Džordžu) Bušu da ta saradnja mora da se okonča, i okončana je", rekao je Kvašnjevski za radio TOK FM.

U izveštaju američkog Senata se navodi da je CIA koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izveštaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.

Objavljeno je 500 stranica dokumenata, koji predstavljaju zaključke pune istrage na 6.700 stranica, koja još nosi oznaku tajnosti.

strana 1 od 580 idi na stranu