Nemačka podržava reforme u Srbiji

Berlin -- Nemačka podržava brojne reforme koje se sprovode u Srbiji i u tom smislu nude pomoć i podršku, izjavila je Jadranka Joksimović koja nastavlja posetu Berlinu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović nastavila je danas zvaničnu posetu Berlinu, radnim doručkom sa državnim ministrom za EU u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova Mihaelom Rotom.

Ona je rekla da je ovaj sastanak bio važan za predstavljanje gde je Srbija u procesu evropskih integracija, za davanje dodatnih informacija i argumentacija zbog čega mislimo da je važno da otvorimo jedno poglavlje do kraja godine, da porazgovaramo o svim uslovima koje Nemačka ima prema Srbiji.

"Postigli smo jednu vrstu razumevanja od strane Mihaela Rota i Ministarstva inostranih poslova za veoma teške reforme koje je Srbija preduzela", rekla je ona u izjavi Tanjugu, dodajući da je Berlin svestan činjenice da su te reforme nepopularne i bolne.

Takođe su sagovornici razumeli i unapređenje manjinskih i ljudskih prava u Srbiji, što je, prema njenim rečima, bila jedna tema razgovora.

"To su stvari koje su dosta pozitivno ocenjene", podvukla je Joksimovićeva.

Ona je prenela da je bilo reči i o nastavku implementacije Briselskog sporazuma.

Joksimovićeva je svom sagovorniku rekla da je Beograd uradio dosta unilateralno, ne čekajući da se formira nova vlada u Prištini, koja bi trebalo da učestvuje na političkom nivou dijaloga.

"Objasnili smo da zbog toga Srbija ne bi trebalo da trpi u brzini procesa evropskih integracija", rekla je ona, podsećajući da je odluka na Bundestagu i zemljama EU, a da smo "mi uradili ono što je bilo na nama".

Ona je, po pitanju Berlinskog procesa, koji je započeo konferencijom krajem avgusta, ukazala da se krajem oktobra u Beogradu organizuje konferencija za zemlje zapadnog Balkana o ekonomskom upravljanju.

"Pokazuje se jedan kontinuirani i značajan interes Nemačke ne samo za Srbiju nego ceo zapadni Balkan, ali čini mi se za Srbiju u dobroj meri. To je način na koji ćemo promovisati naše interese i verujem unaprediti dodatno bilateralne odnose, i dobiti podršku Nemačke", objasnila je Joksimović.

Zvaničnu radnu posetu Nemačkoj Joksimovićeva je započela juče posle podne razgovorom sa novim izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Ona će se sastati danas i sa poslanikom valdajuće stranke CDU Andreasom Šokenhofom, a tokom sutrašnjeg dana razgovaraće sa glavnim savetnikom za evrpske poslove u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, Nikolaus Majero-Landrutom.

Takođe, delegacija, koju predvodi Joksimovićeva, razgovaraće sa članovima parlamentarne grupe "Nemačka-jugoistočna Evropa", poslanikom Ginterom Krihbaumom i članovima parlamentarnog Odbora za EU, kao i članovima grupe za Zapadni Balkan CDU/CSU frakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1496 idi na stranu