"Napadači hteli da zauzmu ambasadu"

Moskva -- Demonstranti koju su juče učestvovali u incidentima ispred ruske ambasade u Kijevu želeli su da krv bude prolivena, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: Beta
Podeli

"Naše diplomate veruju da je cilj napadača bio da zauzmu ambasadu. Ima razloga da se veruje da su želeli da krv bude prolivena", rekao je Lavrov, a prenose ruske agencije.

Ispred ruske ambasade u Kijevu sinoć se okupilo oko 300 ukrajinskih demonstranata koji su razvili zastavu Ukrajine i prevrnuli nekoliko ruskih diplomatskih vozila.

Oni su, uzvikujući "Rusija, ubica", bacali jaja i kamenice na zgradu ruske ambasade i po njoj prosuli tečnost zelene boje, ali policija nije reagovala, navela je sinoć agencija Frans pres.

Kasnije je objavljeno da je na zgradu bačen i molotovljev koktel i da je manji požar ubrzo posle toga ugašen.

Lavrov je rekao da je Moskva uputila protestnu notu ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine i zatražila da krivci budu kažnjeni, a da pričinjena šteta bude nadoknađena.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ponedeljak stiže u dvodnevnu posetu Srbiji.

On je takođe izrazio čuđenje zbog izjave njegovog ukrajinskog kolege Andrija Deščicje koji je sinoć tokom demonstracija apelovao na demonstrante da mirno protestuju, ali je i izgovorio sada već poznati slogan u Ukrajini koji glasi - Putin je ništarija.

"Šokiralo me je da se vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Andrij Deščicja pridružio takozvanim demonstrantima u blizini ambasade i što je sebi dozvolio izjave koje prelaze granice pristojnosti. Ne znam kako će on da razgovora i sarađuje sa nama", rekao je Lavrov.

Policija u Kijevu saopštila je danas da su uhapšena tri demonstranta koji su učestvovali u incidentima.

SAD su sinoć osudile napad na rusku ambasadu u Kijevu i pozvale ukrajinske vlasti da poštuju Bečku konvenciju po kojoj je obavezno osigurati bezbednost diplomatskih predstavništava.

Činjenica da Zapad nije osudio napad na rusku ambasadu u Kijevu je znak da je Ukrajina dobila "odrešene ruke" da radi šta hoće, saopštili su članovi ruske Dume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu