Poboljšati saradnju EU i NATO

Luksemburg -- Ministri odbrane zemalja članica EU složili se na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fog Rasmusenom da je neophodno pojačati saradnju EU i NATO.

Izvor: Tanjug
Podeli

“Složili smo se sa generalnim sekretarom da je odbrana izuzetno važna i da Rusiji treba poslati jasnu poruku”, rekao je novinarima nakon sastanka Mačej Popovski, generalni direktor u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS).

On je istakao važnost bolje koordinacije EU i NATO, koju otežava činjenica da neke članice EU, kao Austrija i Švedska, nisu u NATO, dok nekoliko članica NATO, kao SAD, Turska i Albanija, nisu članice EU.

Sem toga, u načelu je postignuta saglasnost da zemlje članice obe organizacije odvoje više para za odbranu, što je suprotno dosadašnjem trendu.

Popovski je citirao visoku predstavnicu EU za odbranu i bezbednost Ketrin Ešton, koja je na sastanku pitala ministre kakav im okidač treba da povedu više računa o odbrani ako im ukrajinska kriza nije dovoljna.

Rasmusen je ranije danas nakon sastanka sa ministrima još jednom zatražio da Rusija povuče trupe sa ukrajinske granice i preduzme korake za smirivanje krize u toj zemlji.

“Duboko sam uznemiren razvojem dogadjaja u Ukrajini” poručio je Rasmusen, a prenosi agencija AFP. On je ponovio nekoliko puta ranije upućen poziv Rusiji da povuče vojsku sa granice i da se distancira od separatista na istoku zemlje.

“Rusija treba da prestane da bude deo problema i da postane deo rešenja”, istakao je on.

Generalni sekretar je upoznao ministre EU sa koracima koje NATO preduzima na svojim istočnim granicama,gde su nedavno pojačane vazdušne patrole, ali je naglasio da vojna intervencija nije u planu.

“Verujemo da je pravi put nalaženje političkog i diplomatskog rešenja”, kazao je on.

Za četvrtak su u Ženevi zakazani razgovori visokih predstavnika SAD, Rusije, Ukrajine i EU u cilju okončanja ukrajinske krize.

strana 1 od 488 idi na stranu