Rusija: Zauzimamo položaje na Krimu

Čelnik Komiteta ruske Državne dume za odnose sa bivšim sovjetskim državama Leonid Slucki izjavio da neke ruske vojne jedinice zauzimaju položaje na Krimu.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 13.03.2014.

09:19

Default images

Slucki dodaje da će vojne jedinice delovati "samo u slučaju vojnog napada iz Kijeva".

"Sada ima nekoliko vojnih jedinica tamo koje zauzimaju pozicije u slučaju da bude nekog otpora, oružane agresije, vojne ekspanzije iz Kijeva", rekao je Slucki kasno sinoć za moskovsku radio stanicu Ećo.

Parlamentarac je dodao da bi ruski vojnici mogli biti potrebni ukoliko nedeljni referendum na Krimu dovede do iznenadne vojne intervencije iz Kijeva i naveo da je "to verovatno", prenela je agencija AFP.

"To nije vojna operacija velikih razmera. Kada jedinice bandita - ne daj bože - ulete ka jugoistoku Ukrajine, posebno ka Krimu, shvatate da bi bilo teško da se (tome) odmah suprotstavimo. Mi nismo mađioničari. Stoga, jeste, neke vojne jedinice zauzimaju položaje ovde (na Krimu)", tvrdi Slucki koji često govori ispred Državne dume o Ukrajini.

Prema njegovim rečima, "vrlo verovatno takav upad, nažalost, očekuje se u danima kada se održava referendum", a ruski vojnici delovaće "samo" u slučaju vojnog napada iz Kijeva.

Intenzivne vojne vežbe na granici sa Ukrajinom

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da "povećava intenzitet" vojnih vežbi "na neisprobanim poligonima i u nepoznatoj okolini", uz granicu sa Ukrajinom.

U saopštenju se navodi da će se vežbe sprovoditi do karaja marta, u dve etape, u Rostovskoj, Belgorodskoj, Tambovskoj i Kurskoj oblasti.

U prvoj vežbi automobilske, artiljerijske i tenkovske jedinice kretaće se od stalnih lokacija do zadatih rejona kombinovano: peške, železnicom i avionom i potom se smestiti na nepoznatom mestu.

Navodi se da će posebna pažnja biti posvećena tajnom prebacivanju i maskiranju.

Komande jedinica sada "razrađuju metodiku organizacije različitih vidova borbe, rukovodenje jedinicama i vatrom pri ispunjavanju bojevih
zadataka, uz obmanu protivnika i iznenadna dejstva", navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Za vežbe se stvara "složena situacija, slična bojevim dejstvima uz imitaciju uslovnog protivnika".

U poslednjoj etapi, na poligonima će biti vežbano koordinisano bojevo dejstvo jedinica, priprema za upotrebu vatre, kao i umeće komandira u upravljanju artiljerijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: