OEBS: Referendum na Krimu nezakonit

Brisel -- Referendum o pripajanju Rusiji, koji će u nedelju biti održan na Krimu, u suprotnosti je sa Ustavom Ukrajine, izjavio je predsedavajući OEBS Didije Burkhalter.

Izvor: Tanjug
Podeli

"U sadašnjoj formi referendum na Krimu, zakazan za 16. mart 2014, u suprotnosti je sa ustavom Ukrajine i mora se smatrati nezakonitim", rekao je Burkhalter.

On je odbacio mogućnost da posmatrači OEBS prate referendum na Krimu, prenela je agencija AFP.

Vlasti Krima su juče pozvali OEBS da pošalje posmatrače za praćenje referenduma o pripajanju tog regiona Rusiji, a iz OEBS-a je stigao odgovor da Krim ne može da poziva posmatrače, budući da nije samostalna država, a samim tim ni članica OEBS-a.

"Koliko mi znamo, Krim nije članica OEBS, tako da bi teško mogao da nas pozove", rekla je portparolka OEBS-a.

Ona je dodala da Ukrajina, koja je jedna od 57 članica OEBS-a, nije uputila nikakav poziv i da ova organizacija "poštuje puni teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine".

Proruske snage su poslednje nedelje u više navrata sprečile posmatračku misiju OEBS-a da uđe na Krim, uz obrazloženje da nisu dobili dozvolu za ulazak, podsetila je agencija Rojters.

Očekuje se da će na referendumu na Krimu, gde etnički Rusi čine oko 60 odsto stanovništva, većina glasati za otcepljenje, čime će se stvoriti uslovi da Moskva pripoji tu oblast svojoj teritoriji.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima doneo je pre pet dana načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije.

Krimski parlament je 27. februara raspustio prethodnu vladu i izabrao Sergeja Aksjonova za premijera umesto Anatolija Mogiljova.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu