"Pogrešno se tumači reč pregovori"

Pregovori o pridruživanju EU trajaće godinama i Srbija će morati da nastavi s unutrašnjim reformama i normalizacijom odnosa s Prištinom, kaže Pjer Mirel.

Izvor: B92

Petak, 27.12.2013.

10:35

Default images

"Reč pregovaranje se pogrešno tumači", rekao je Mirel, koji je je doskorašnji direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, u razgovoru za radio Dojče vele na srpskom jeziku i objasnio da se u stvari ne radi o pregovaranju, već se od Srbije očekuje da usvoji i primeni pravila evropskog kluba.

"Poruka za Srbiju jeste da nastavi sa primenom pokrenutih reformi i da nastavi sa primenom dogovora u dijalogu sa Prištinom, a na trećem mestu su strukturne reforme u ekonomiji, neophodne za jače investiranje“, ukazao je Mirel, koji se pre dva meseca povukao u penziju.

Mirel je istakao da je sklapanje i sprovođenje Briselskog sporazuma bilo jedan od ključnih faktora u odluci Evropskog saveta da otvori pregovore sa Srbijom 21. januara sledeće godine, ali da je razvijanje dobrosusedske saradnje sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, takođe, bilo od velikog značaja.

"Srbija je tu napravila odličan posao u poslednje dve godine. Sve je to vrlo pozitivno“, rekao je on za nemački radio.

Ovaj bivši visoki funkcioner EU je izrazio očekivanja da će dalji napredak Srbije u procesu evropskih integracija privući strana ulaganja, ali je upozorio da će proći još neko vreme pre nego što građani to osete.

"Više investicija znači i više radnih mesta, ne odmah, ali za dve do tri godine", procenio je Mirel i istakao da sada treba uložiti energiju u reformu pravosuđa, jer građani očekuju da dobiju profesionalniji i transparentniji pravni sistem, u koji će imati poverenja.

"To će biti sledeći korak Srbije, tokom naredne godine: da dobije zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23, ključnog poglavlja u pregovorima, koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava", rekao je on.

Mirel je rekao da niko ne može tačno da predvidi koliko će pregovori o pridruživanju trajati. "Gledajući porcese pristupanja centralnoevropskih zemalja i poslednji primer Hrvatske, mislim da Srbija i sama može da izračuna šta to znači", ukazao je on.

Hrvatska je pregovore o pridruživanju sa EU otvorila 2005, a punopravna članica je postala u julu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: