Trilogija o švercu oružja u SFRJ

Prva knjiga trilogije "U ime države", o švercu oružja devedesetih na području nekadašnje SFRJ, objavljena je i u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

15:41

Default images

Autori trilogije su dvojica slovenačkih novinara istraživača Mateja Šurca i Blaža Zgaga.

Knjiga otkriva dosad nepoznate podatke o švercu oružja u ratnim sukobima iz Slovenije u Hrvatsku i BiH, kao i o korišćenju državnih institucija, vlasti i moći za privatno bogaćenje u ratu, ratno profiterstvo.

Nastala je kao rezultat analize više od 6.000 službenih dokumenata slovenačke države, s kojih je skinuta oznaka poverljivosti i intervjua s brojnim akterima događaja.

Šurc i Zgaga u svojoj trilogiji tvrde da je Slovenija početkom devedesetih godina iskoristila ratove u Hrvatskoj i BiH da bi im prodavala oružje.

Među glavne vinovnike ove trgovine oni ubrajaju tadašnjeg ministra odbrane Janeza Janšu.

Uz autore, na istraživanju je sarađivalo i osam novinara iz regiona.

Hrvatski portal Indeks.hr upravo objavljuje isečke iz trilogije "U ime države", čiji su autori novinari koji su godinama istraživali trgovinu oružjem i pratili dešavanja tokom ratova na području bivše Jugoslavije.

Prva knjiga trilogije "U ime države", u izdanju izdavačke kuće Jesenski i Turk, večeras će biti predstavljena u Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: