Hatib: Rat u Siriji neće doneti mir

Brisel -- Nekadašnji vođa sirijske opozicije Ahmed Moaz el-Hatib izjavio da je vreme da se pronađe političko rešenje za Siriju.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Političko rešenje je moguće jer je režim sada prvi put zabrinut", rekao je on grupi novinara i dodao da je za političku inicijativu uz vojnu vojnu akciju.

Hatib, koji je dao izjavu posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, predvodio je glavnu opozicionu Nacionalnu koaliciju od novembra do aprila, a trenutno se nalazi u izbeglištvu u Kairu.

Prema njegovim rečima, brz i precizan vazdušni udar imao bi malo efekta po predsednika Bašara el-Asada, preneo je AFP.

"Ukoliko ne okončate režim, on će se ponovo vratiti i smatrati da je pobedio", kazao je Hatib.

"Mi moramo krenuti s političkom inicijativom. Ne verujem da rat može doneti mir ljudima", rekao je on.

Hatib je ocenio da je odlazak Asada s vlasti ključ okončanja sirijskog konflikta. U maju, on je predložio da se Asadu da siguran izlaz iz Sirije a da sadašnja vlada ostane i organizuje tranziciju u zemlji.

Hatib je rekao da je ubeđen da je režim izveo napad hemijskim oružjem 21. avgusta, iako su odluku da se ono upotrebi donele lokalne vojne vlasti.

Info

Na današnji dan, 19. februar

1473 - Rodjen je poljski naučnik Nikola Kopernik, ;utemeljivač moderne astronomije, koji je potvrdio da se Zemlja i druge planete okreću oko Sunca. To njegovo učenje

Razno ponedeljak 19.02. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 47135 idi na stranu