I dalje stižu pritužbe na prijemni

Beograd -- Ni ministarstvo prosvete ni MUP Srbije još ne daju odgovore na pitanja šta se dogodilo na maturskom ispitu niti iznose rezultate istrage.

Izvor: B92
Podeli

Podsetimo da su nepravilnosti na maturskom testu iz srpskog jezika prijavljene pre četiri dana, a da je pre tri dana otkrivena prodaja rešenja testova iz matematike. Sutra bi trebalo da budu objavljeni preliminarni rezultati završnih ispita za upis u srednje škole, a 25. juna konačni rezultati završnog ispita.

Učenici će predavati popunjene liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima 26. i 27. juna 2013. u matičnim školama. Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima biće objavljen 07. jula 2013. godine, a upis učenika u prvom upisnom krugu je 08. i 09. jula.

Učenici će moći da predaju listu želja za drugi upisni krug 09. jula 2013. godine. Konačan raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu biće objavljen 11. jula 2013. godine , a 12. jula 2013. godine je upis učenika u drugom upisnom krugu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Očekivala je pohvalu, od ministra je javno dobila kritiku. Profesorka Marija Popović, suprevizorka na testu iz srpskog u beogradskoj osnovnoj školi, u kojoj je usred ispita uhvaćen đak sa papirićem na kom su bila rešenja, pažljivo sluša komentar ministra prosvete. Ona je javno iznela dokaz o nepravilnostima na maloj maturi.

Pre izlaska u javnost Marija Popović je poštovala proceduru. Zabeleženu nepravilnost prijavila je direktoru, poslala izveštaj nadležnima, dala izjavu u policiji i nije odgovor dobila jedino od ministra.

"Ja mogu da pogledam sve svoje učenike u oči, sve svoje kolege i sve ljude sa kojima radim vrlo otvoreno mogu da pogledam u oči, jer sve što sam rekla to odgovara istini. Ja nisam sociolog, ja jesam profesor filozofije, ja jesam slušala etiku i ja se ponašam u skladu sa profesionalnom etikom i ponašam se u skladu sa onim što smatram da treba da se radi pravilno", rekla nam je profesorka Popović.

I poslanica LSV Olena Papuga ministru je prenela svoja zapažanja u vezi sa testovima za manjine.

"Testovi iz matematike su se razlikovali, od škola do škola, u stvari učenici koji su pripadnici nacionalnih manjina su dobili skroz drugačije zadatke iz matematike. Pitam ministartsvo prosvete šta misli o tome, da li u matematici 2 i 2 nije 4 i za pripadnike manjine i za pripadnike većinskog naroda", kaže ona.

Krađa, preprodaja, greške, različiti testovi za decu koja su ispit polagala na manjinskim jezicima - dovoljno je nepravilnosti zbog kojih roditelji malih maturanata iz Novog Sada traže poništavanje ispita i upis u srednje škole na osnovu školskog uspeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu