Subota, 08.06.2013.

13:37

Najezda gubara kod Negotina

Više od 20.000 hektara šuma u Negotinskoj krajini je pod nezapamćenom najezdom gubara.

Izvor: B92

Default images

Ova štetočina iz porodice leptira uništila je svu hrastovu šumu, pa je prešla na uništavanje voćnjaka i kukuruza.

Šteta će biti ogromna, a u Srbija šumama kažu da je ova katastrofa mogla biti samo delimično suzbijena uništavanjem gubara iz vazduha, za šta ove godine resorno ministarstvo nije imalo dovoljno novca.

Vlasnici šuma, voćnjaka i kao i ratari, potpuno su nemoćni i sa žaljenjem posmatraju kako im ovaj insekt iz dana u dan pravi sve veću štetu.

U Srbija šumama kažu da je ovogodišnja najezda gubara do sada najveća i da je jedina mera koja je mogla biti preduzeta tretiranje iz vazduha.

Do danas više od 20.000 ha privatnih i državnih šuma je opustošeno, a direktna šteta je već sada veća od pola miliona evra. Ono što još više zabrinjava je indirektna šteta, koja se ogleda u gubitku prirasta šuma, a čije će posledice biti nemerljive

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: