Fakulteti: Nema informatora o radu

Obaveza visokoškolskih ustanova da objavljuju uredno ažurirane Informatore o radu daleko je od zadovoljavajuće, saopštio je Šabić.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

15:28

Default images

U saopštenju se ističe da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić razgovarao sa rektorom Univerziteta u Beogradu Vladimirom Bumbaširevićem i predstavnicima fakulteta o problemima u ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama u visokoškolskim ustanovama.

Glavna tema razgovora bila je potreba i obaveza da visokoškolske ustanove studentima, zaposlenima iz svoje sredine, ali i najširoj javnosti obezbede što više informacija o svom radu.

Objavljivanje Informatora o radu na zvaničnim elektronskim prezentacijama sa odgovarajućom i uredno ažuriranom sadržinom je obaveza utvrđena Zakonom i precizirana odgovarajućim Uputstvom koje je Poverenik za informacije doneo.

Ova obaveza se, kako se podseća, odnosi i na državne i na privatne visokoškolske ustanove po osnovu činjenice da su nosioci javnih ovlašćenja.

Objavljivanje Informatora, odnosno elektronska komunikacija uopšte, su, kako je navedeno, primereni vremenu u kome živimo.

"A što brže, kvalitetnije i ažurnije objavljivanje informacija o radu, a pogotovo o raspolaganju javnim i studentskim novcem i resursima, nije samo dobar način da visokoškolske ustanove daju doprinos kako afirmaciji ideje transparentnosti kao efikasnog mehanizma za borbu protiv korupcije na svim nivoima, nego i jedan od najboljih načina na doprinesu i sopstvenom ugledu i autoritetu", navodi se u saopštenju.

U saoštenju je današnji razgovor ocenjen kao pozitivan i ohrabrujući uz uveravanja da su fakulteti Univerziteta u Beogradu, nakon ranijeg upozorenja, već počeli preduzimati potrebne mere radi urednog izvršavanja obaveze objavljivanja Informatora o radu.

U saopštenju se podseća da je pre izvesnog vremena na adrese svih visokoškolskih ustanova u Srbiji stiglo upozorenje da je propuštanje ove obaveze kažnjiv prekršaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: