Samo 12 službenika sa konkursa

Beograd -- Kabinet premijera Ivice Dačića imenovao je ukupno 162 državna službenika, od kojih je samo njih 12 izabrano na konkursu.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

I pored obećanja ministara da će u svojim timovima, na ključnim pozicijama, postaviti profesionalce koji se za ta mesta izbore na konkursima, to je od početka mandata Vlade urađeno samo u 12 slučajeva.

Kabinet premijera Ivice Dačića do sada je imenovao ukupno 162 državna službenika na položaje, od čega 150 bez konkursa, na šta ih, inače, obavezuje zakon. Tako je većina pomoćnika ministara, sekretara resora, direktora raznih uprava postavljena samo na osnovu odluke Vlade, koja se pozivala na član 179 Zakona o državnim službenicima.

Kako objašnjavaju u ”Transparentnosti Srbija”, taj član Zakona, koji predviđa da se nakon razrešenja službenika bez konkursa imenuje novi, takođe bez konkursa, trebalo je da prestane da se primenjuje još početkom 2011.

Tokom čitave 2011, 2012. i prvih meseci 2013. raspisano je samo 62 konkursa za popunjavanje položaja. Međutim, čak ni konkursi nisu garancija da će na ovaj način biti postavljen državni službenik, jer konkursna komisija može da zaključi da nijedan od kandidata nije zadovoljio kriterijume i da svoj predlog i ne prosledi Vladi.

Prema podacima Vladine Službe za upravljanje kadrovima, svoje pomoćnike, njih četvoro, na konkursu je izabrao samo ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić. On je preko konkursa imenovao i sekretara Ministarstva. Javni konkursi raspisani su još i za sekretara MUP i direktore dva sektora u resoru pravde - Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Putem internih konkursa, postavljeni su pomoćnici direktora poreskih uprava u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

U svim ostalim resorima zapošljavalo se bez konkursa, postavljani su i razrešavani službenici na osnovu ranijih propisa, koji omogućavaju da se to učini i bez konkursa i obrazloženja, a krajnji rokovi za sprovođenje konkursa su više puta pomerani.

Prema obrazloženju sekretara Vlade Veljka Odalovića, sve je rađeno u skladu s propisima. On kaže da su Služba za upravljanje kadrovima i Visoki službenički savet raspisali konkurse tamo gde je, i posle 90 dana od razrešenja službenika, taj položaj ostao nepopunjen, odnosno gde Vlada nije imenovala nove ljude.

Info

strana 1 od 47126 idi na stranu