"Anonimusi" objavili rat Izraelu

Jerusalim -- Hakerska grupa "Anonimus" postavila je na internet lične podatke o 5.000 izraelskih zvaničnika, objavivši kibernetički rat Izraelu.

Izvor: Beta
Podeli

Hakeri su na svom sajtu Anonpaste.me postavili link za veb stranicu koja sadrži imena, brojeve ličnih dokumenata i lične imejlove 5.000 izraelskih zvaničnika, prenosi ruski kanal "Raša tudej".

"Anonimusi" su preko svog sajta uputili poruku izraelskoj vladi, u kojoj su obrazložili odluku o objavljivanju ovih osetljivih informacija, napomenuvši da to prerasta u kibernetički rat.

"Uvideli smo da izraelska vlada ignoriše ponovljena upozorenja o kršenju ljudskih prava, gaseći internet u Izraelu i loše postupajući prema građanima kako u svojoj, tako i u susednim zemljama", navodi se u poruci.

Ova grupa je prošle nedelje već "hakovala" 700 izraelskih vebsajtova, među kojima su i sajtovi Jerusalimske banke, izraelskog ministarstva odbrane, zvanični sajt izraelskog predsednika i mnogi drugi, a većina tih sajtova je i dalje blokirana.

Ministar finansija Izraela Juval Stejnic priznao je nedavni talas napada, istakavši da vlada sada vodi rat "na drugom frontu".

On rekao je agenciji AP da je Izrael u poslednja četiri dana "odbio 44 miliona kibernetičkih napada na vladine vebsajtove".

Izraelski mediji javili su u subotu da su hakeri "Anonimusi" pokrenuli napad nazvan "OpIzrael" na stotine izraelskih vebsjatova, u znak protesta protiv operacije "Stub odbrane" u pojasu Gaze.

Hakerskom napadu prethodilo je saopštenje za štampu objavljeno u sredu u kome je navedeno: "Isuviše dugo Anonimus je stajao uz ostali deo sveta i u očajanju gledao varvarski, brutalan i podli odnos izraelskih snaga prema Palestincima na takozvanim okupiranim teritorijama".

Hakeri su u petak izdali novo saopštenje, u kome se navodi da bi razlozi za intervenciju "Anonimusa" kroz "OpIzrael" trebalo bi da budu u potpunosti jasni, jer je "ono što se događa u Palestini - ugnjetavanje".

Izraelski mediji javljaju da je Izrael upozorio Hamas da će pokrenuti kopnenu ofanzivu, ako ne bude prekida vatre u roku od 36 sati.

Svet

strana 1 od 13260 idi na stranu