SAD u haosu nakon oluje

Snažna oluja Sendi koja je pogodila istočnu obalu SAD usmrtila najmanje 64 ljudi. Barak Obama obišao Nju Džersi i građanima obećao podršku na "duge staze".

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

20:13

Default images

Oluja, koja je pre dolaska na tlo SAD kao uragan, odnela 71 život na Karibima, sada znatno oslabljena, kreće se ka Kanadi.

Dok Nacionalna garda obilazi poplavljene terene u olujom najpogođenijem Nju Džersiju u potrazi za žrtvama, a požari još uvek besne, aerodromi Kenedi i Njuark liberti delimično su otvoreni za saobraćaj, a Njujorška berza je nastavila sa radom.

Najrazornija oluja u poslednjih nekoliko decenija koja je pogodila SAD ostavila je milione ljudi bez struje, a hiljade njih koji su napustili svoje poplavljene kuće pitaju se kada će se život vratiti u normalu.

Prvi put otkako je superoluja pogodila severoistok SAD, Njujork je danas obasjalo sunce, posle višednevnog sivila, kiša i vetrova. Međutim, nakon što je oluja protutnjala kroz SAD, stižu upozorenja da će takvih oluja biti sve više.

Najveći broj nastradalih je u državi Njujork - 30, od kojih 22 u gradu Njujorku. Većina njih stradala je od oborenog drveća ili grana, preneo je Rojters.
Foto: Beta, AP
Američki predsednik Barak Obama posetio je danas, nekoliko dana uoči predsedničkih izbora, Nju Džersi, a pridružio mu se guverner Kris Kristi, jedan od najistaknutijih pristalica Obaminog protivkandidata republikanca Mita Romnija.

Obama je obećao stanovnicima Nju Džersija da će ih vlada podržati na "duge staze" i kao najvažniji prioritet najjavio ponovno uspostavljanje električne energije.

Kako ocenjuje AP, jasno je da bi vraćanje ovog regiona u uobičajeni ritam moglo da potraje danima, dok bi oporavak najpogođenih oblasti i ponovno pokretanje transportnih mreža, koje ih povezuju mogli da potraju i znatno duže.

Oko 6,5 miliona domaćinstava i kompanija su i dalje bez struje, od kojih četiri miliona u Njujorku i Nju Džersiju. Upravo zbog prekida struje, kao i problema u dopremanju goriva, više od polovine svih benzinskih pumpi u Njujorku i Nju Džersiju je zatvoreno.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg najavio je restriktivne mere - propuštanje vozila samo sa tri ili više putnika kako bi se rasteretio saobraćaj poplavljenim ulicama Menhetna. "Znam da je to nezgodno za mnoge ljude, ali suština je da ulice mogu da izdrže samo toliko", kazao je Blumberg.
Foto: Beta, AP
U međuvremenu, stotine hiljada Njujorčana i hiljade turista, uhvaćenih u "Sendijevu" zamku, očajnički pokušavaju da dođu do struje i napune svoje mobilne telefone i laptopove, formirajući redove ispred barova, banaka, apoteka, navodi AFP.

Škole treći dan zaredom ne rade u Njujorku. Guverner Njujorka Endrju Kuomo saopštio je da bi podzemni saobraćaj mogao sutra da se ponovo uspostavi u ograničenom obimu, prenosi AP.

Kako prenosi Rojters, iz njujorške bolnice "Belvu" danas je evakuisano oko 500 pacijenata zbog posledica koje je ostavio uragan.

Zbog poplavljene sale za sednice, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, bio je primoran da današnji sastanak, posvećen produženju mirovne misije u Somaliji, održi u privremenoj bazi, rekle su diplomate, a preneo AFP.

Dok je sedište UN zatvoreno od početka oluje, Njujorška berza je danas nastavila sa radom, a dva velika aerodroma, "Kenedi" i "Njuark liberti", delimično su otvorena za saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: