Osuda za zločin nad Srbima

Bivši hrvatski policajac je nepravosnažno osuđen na 9 godina zatvora zbog ubistva dvoje civila srpske nacionalnosti, 1991. u Karlovcu.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

16:14

Default images

Županijski sud u Zagrebu proglasio je Željka Gojaka krivim za ratni zločin, jer je 5. oktobra 1991. sa nepoznatim pripadnicima Zbora narodne garde upao u porodičnu kuću Marka Roknića u karlovačkom naselju Sajavac i sa više hitaca iz vatrenog oružja ubio njegovu 14-godišnju ćerku Danijelu i sestru Dragicu Ninković.

Za ubistvo Marka Roknića tereti se neko od pripadnika Zbora narodne garde, koji su s Gojakom ušli u njegovu kuću.

Inače, taj slučaj je u javnosti poznat kao "karlovački slučaj Zec", zbog sličnosti sa ubistvom članova porodice Zec u Zagrebu 1991. Među ubijenima u Zagrebu bila je 12-godišnja Aleksandra.

Zanimljivo je da zagrebački sud Gojaku kao olakšavajuću okolnost nije uzeo učešće u ratu, što je inače praksa kod presuda hrvatskim vojnicima i policajcima, podsećaju hrvatski mediji.

Sudija Ivan Turudić rekao je da je utvrđeno da je Gojak počinio zločin, kao i da je bio izrazito bezosećajan, pošto je saborcima koji su hteli da ubiju i suprugu Marka Roknića rekao "Nemojte nju, neka pati".

Gojak je mirno saslušao presudu, dok je njegova supruga zaplakala, prenosi Hrvatska radio-televizija. Ona je po izlasku iz suda novinarima rekla da je njen muž nevin, a advokat je najavio žalbu na prvostepenu presudu.

Gojak je vraćen u zatvor, gde će dočekati pravosnažnu presudu.

Posmrtni ostaci članova porodice Roknić su pre dve godine ekshumirani s groblja u Popović Brdu nedaleko od Karlovca. Dvoje preživelih članova te porodice, supruga Branka i sin Nenad, koji žive u Srbiji, dali su ranije iskaz beogradskom Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine.

Slučaj je zatim preuzelo hrvatsko tužilaštvo, pa je Gojak uhapšen u maju 2010. U zatvorsku kaznu biće mu uračunato vreme koje je proveo u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: