"Sprečiti zagađenje Zajače olovom"

Loznica -- Meštani Zajače najavili blokadu regionalnog puta Zajača-Loznica ako se ne preduzmu konkretne mere na rešavanju problema povećanog prisustva olova u krvi dece.

Izvor: Beta
Podeli

Predsednik saveta Mesne zajednice Slobodan Živanović rekao je da su resornim ministarstvima, ostavili rok do 20. februara, da odgovori na postavljene zahteve.

"Zahtevamo da se analizira i krv svih žitelja Zajače i susednog Paskovca, izmeri zagađenost zemljišta i postave instrumenti za merenje zagađenosti vazduha. Tražimo i da se odmah zabrani uvoz olovnog okisda i koncentrata oksida", kaže on.

Zahtevi, dogovoreni na Zboru građana, održanom 29. januara, prosleđeni su ministarstvima zdravlja, rada, zaštite životne sredine i prosvete, kompaniji "Farmakom", u čijem je vlasništvu Topionica olova "Zajača", kao i lokalnoj samoupravi.

On je kazao da su nakon prošlonedeljnog sastanka u Zajači s pomoćnikom ministra zdravlja Petrom Bulatom, meštani ostali nezadovoljni, jer im posle dodele rezultata najnovije decembarske kontrole krvi dece nisu data nikakva uputstva o postupanju u novonastaloj situaciji.

"Stalno se ponavlja da problem postoji, da rezultati nisu alarmantni i da nije potrebna nikakva terapija. Treba li da čekamo da svi pređemo granicu od 45 mikrograma olova u decilitru krvi, pa da onda primamo određenu terapiju?", napomenuo je Živanović.

Za razliku od prve kontrole u julu prošle godine, kada kod pregledane dece iz Zajače nivo olova u organizmu nije prelazio 30 mikrogramu po decilitru krvi, poslednja analiza, rađena 7. decembra, pokazala je da kod dvoje dece ova vrednost prelazi 40 mikrograma (41,5 i 40,8).

Kontrolu krvi na prisustvo olova u organizmu kod 127 dece iz Zajače, Paskovca i Trbušnice sprovelo je Ministarstvo zdravlja, a uzorci su obrađeni u renomiranoj ustanovi u Briselu.

Bulat je prošlog četvrtka, uručujući rezultate, roditeljima pregledane dece poručio da nijedna vrednost ne zahteva ozbiljniju terapiju, pojasnivši da se ona preduzima kada vrednost olova pređe 45 mikrograma po decilitru krvi.

Bulat je pozvao roditelje, koji rade u Topionici, da povedu računa o higijeni kao prvom koraku preventive.

Zabrinuti roditelji, međutim, smatraju da higijena ne može biti razlog povećanog prisustva olova u krvi, ilustrujući to podatkom da su od julskog do decembarskog merenja vrednosti povećane i kod dece čiji roditelji ne rade u topionici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1095 idi na stranu