Pusić: Što pre postići standarde EU

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže da je Hrvatskoj u interesu da Srbija i države u regionu što pre postignu evropske standarde.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

20:03

Default images

Region, smatra ona, ne može biti stabilan, ukoliko ne postoji "stabilno susedstvo".

"Hrvatskoj je apsolutno u interesu da zemlje u okruženju što pre postignu evropske standarde, počnu da funkcionišu po njima i postanu deo prostora u kom se može slobodno trgovati, poslovati i putovati", rekla je Pusićeva.

Ona je, govoreći o eventualnom povlačenju tužbi za genocid, ponovila stav da Srbija i Hrvatska moraju naći model bilateralnog rešavanja otvorenih pitanja.

"Ako smo u staju rešiti tri-četiri otvorena pitanja vezano za rat u prošlosti, u prvom redu nestale, opljačkane vrednosti, tužbe i osumnjičene za ratne zločine, ako smo u stanju pronaći model kroz koji možemo bilateralno trajno rešavati ta pitanja, onda može doći na dnevni red i povlačenje tužbi za genocid", istakla je Pusićeva za televiziju Prva.

Hrvatska ministarka učestvovaće sutra u Beogradu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Tokom boravka u Beogradu Pusićeva će se susresti s predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Na sastanku SEECP-a će se raspravljati o odnosima u regionu, rešavanju preostalih otvorenih pitanja i napretku zemalja jugoistočne Evrope prema evroatlantskim integracijama.

Na marginama sastanka Pusićeva će imati bilateralni sastanak i sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, kao i s ministrima spoljnih poslova Turske i Grčke Ahmetom Davutogluom i Stavrosom Dimasom.

Hrvatska šefica dilplomatije u Beogradu će razgovarati i s predsednikom Liberalnodemokratske partije Čedomirom Jovanovićem, istoričarkom Latinkom Perović, predsednicom Helsinškog odbora za ljudska prava Sonjom Biserko i dekanom Fakulteta političkih nauka Ilijom Vujačićem, saopštilo je hrvatsko Mininistarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Tokom boravka u glavnom gradu Srbije Vesna Pusić će se sastati i s predstavnicima hrvatske manjine - predsednikom Hrvatskog nacionalnog veća Slavenom Bačićem, predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petrom Kuntićem i direktorom Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislavom Žigmanovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: