Tuže lidera LDP zbog izjave o RS

Banjaluka/Beograd -- Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske podneće tužbu protiv lidera LDP zbog izjave da je RS genocidna tvorevina.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Tužba protiv Čedomira Jovanovića će, kako je najavljeno, biti podneta nadležnom sudu u Beogradu.

Radio-televizija RS javila je da je predsednik ove nevladine organizacije Nedeljko Mitrović rekao da će tužiti Jovanovića, jer je "tvrdnjom da je RS genocidna tvorevina, uvredio sve srpske žrtve iz Drugog svetskog i Odbrambeno-otadžbinskog rata".

Lider LDPa je rekao i da Dodik nije bio nacionalista niti je on pravio RS na zločinu u Srebrenici. "On je bio protiv toga, ali ga danas svi doživljavaju kao nacionalistu koji je stao uz rame Karadžiću. To je uradio zbog Beograda, jer šta si ako si u Bosni manji nacionalista od onih u Beogradu - onda si izdajnik", rekao je Čedomir Jovanović.

Mitrović je naveo da je na prostoru današnje Republike Srpske, ali i na mnogim drugim mestima tokom Drugog svetskog rata i poslednjeg rata u BiH "počinjen strašan pogrom i genocid nad srpskim narodom, počev od Jasenovca, Jadovnog, Drakulića, Sijekovca, Broda, Kupresa, Sarajeva i Ozrena".

On je pozvao Narodnu skupštinu Srbije da se javno ogradi od Jovanovićeve izjave i da je osudi, jer se njome, kako je ocenio, vređa srpski narod na prostoru RS.

Čedomir Jovanović je na sednici GO LDP-a u subotu, između ostalog govorio o Republici Srpskoj i Bosni. Tom prilikom je između ostalog naveo da je Srbija uvek stradala zbog toga što nije bila sposobna da razume Bosnu.

Tačno je Republika Srpska je napravljena i na genocidu. Na srebreničkom genocidu, na etničkom čišćenju, nezabeleženom u Evropi posle Drugog svetskog rata. Tačno je da je bilo i zločina na drugim stranama, tačno je i da ljudi koji žive danas u toj Republici Srpskoj imaju pravo i ljudsku potrebu na jedan normalan život baš kao Bošnjaci ili Hrvati“.

Jovanović je dodao i da su sva tri naroda nažalost u bosanskom loncu, a ne u bosanskoj državi kao i da „nema sreće za Republiku Srpsku dok Bosna nije država“.

strana 1 od 116 idi na stranu