Novi odred Žandarmerije sličan JSO

Beograd -- Najnovijom sistematizacijom u Žandarmeriji MUP-a Srbije odobreno je formiranje odreda za specijalne namene koji će brojati 615 pripadnika, otkriva Insajder.

Izvor: B92
Podeli

Po staroj sistematizaciji Žandarmerija je imala 4 posebna odreda, ali nikada ranije i Odred za specijalne namene. Prema istraživanju Insajdera takva usvojena sistematizacija može realno da ugrozi bezbednost zemlje.

Više od tri hiljade pripadnika Žandarmerije pod teškim naoružanjem biće praktično pod komandom jednog čoveka. Koliko je ta jedinica brojanija od svih ostalih, najbolje govore sledeći podaci.

Protivteroristička jedinica PTJ ima 215 pripadnika, Specijalna antiteroristička jedinica SAJ ima 264 pripadnika. Do sada je Zandarmerija ukupno brojala 3239 pripadnika ,sada ce imati predviđenih 3 734 radnih mesta.

Novi strogo poverljivi pravilnik o sistematizaciji ranih mesta u MUP-u čiji predlog je potpisao Ivica Dačić, a do kojeg je došao Insajder, usvojila je Vlada Srbije 6. decembra 2011. U pravilniku se navodi da će u sastavu Žandarmerije biti Komanda žandarmerije, Odred za specijalne namene, Jedinica za obezbeđenje i 4 posebna odreda.

Prema saznanjima Insajdera neki od poslova kojima će se baviti odred za specijalne namene nisu do sada bili u opisu posla Žandarmerije i sličniji su poslovima vojnih formacija. Tako na primer, najveći broj pripadnika ovog odreda, čak njih oko 200, biće članovi izviđačko-diverzanstkog voda. Nije jasno šta će biti poslovi ovolikog broja specijalaca, i kakvim izviđanjem I kakvom diverzijom ce se baviti. Osim toga deo policajaca bice članovi protivteroristickog voda, postoje I posebne specijalnosti - tim snajperista koji će imati čak 48 pripadnika, alpinističko padobranski tim, tim vodiča službenih pasa.

Po komandnom lanci ali i nameni odreda za specijalne namene koji ce brojati 615 pripadnika, Žandarmerija postaje slična Jedinici za specijalne operacije. Kada su pripadnici JSO-a 2001. organizovali oružanu pobunu koja je, kako se ispostavilo, bila uvod u ubistvo premijera, prema tada zvaničnom obražlozenju, nije postojala jedinica u MUP-u Srbije koja je mogla da joj se suprostavi.

Društvo

Vodič za "Bus plus"

Beograd -- U gradskom prevozu u Beogradu od sutra počinje da radi novi sistem karata "Bus plus". U tramvaju na liniji 13 rad "Bus plusa" proveriće gradonačelnik Đilas.

Društvo utorak 31.01. 18:50 Komentara: 83

Sportisti dobili svoje ulice

Beograd -- Jedna ulica u Bloku 72 dobila je naziv po Milevi Marić Ajnštajn, matematičarki i prvoj Ajnštajnovoj supruzi, a svoje ulice dobilo je i oko 20 slavnih sportista.

Društvo utorak 31.01. 17:22 Komentara: 1
strana 1 od 193 idi na stranu