Više poginulih novinara nego 2010.

Više od stotinu novinara i drugih medijskih radnika poginulo je tokom 2011. godine, što je više nego 2010, saopštila je Međunarodna federacija novinara.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2011.

22:56

Default images

Ona je pozvala generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna da pomogne da se zaštite novinari.

Najgore nasilje protiv medija zabeleženo je u Pakistanu, Iraku i Meksiku, a u svakoj od ove tri zemlje poginulo je po 11 novinara.

Ove godine život je izgubilo ukupno 106 novinara, u odnosu na 94 prošle godine.

Istovremeno, 20 novinara i drugih medijskih radnika poginulo je u nesrećama ili priprodnim katastrofama, saopštila je IFJ.

Većina ih je stradala na prvim linijama fronta, a preostalo su snimatelji, vozači i drugi pomoćni radnici.

IFJ, čije je sedište u Briselu, smatra da je ovoliki broj nastradalih novinara rezultat propusta država i vlada da ih zaštite.

U pismu poslatom Ban Ki-munu, objavljenom danas, ova federacija poziva Ujedinjene nacije da podsete države i vlade da su odgovorne da zaštite novinare.

IFJ predstavlja više od 600.000 novinara iz 131 zemlje, podseća Rojters.

Ranije ovog meseca organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je svoj izveštaj prema kome je tokom ove godine život izgubilo 66 novinara, a Pakistan je bio najopasnija zemlja, drugu godinu zaredom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: