Bogdanović: Kfor zastrašuje Srbe

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da je akcija Euleksa i Kfora imala za cilj da zaplaši Srbe na severu Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

17:50

Default images

Bogdanović kaže da ova akcija šalje lošu poruku Srbima.

"U vreme kada je na severu velika tenzija i psihoza, akcija Euleksa u kojoj u cilju istrage ubistva kosovskog policajca učestvovao veliki broj pripadnika Euleksa, Kfora i Kosovske policije, šalje lošu poruku Srbima, loše utiče na Srbe i može da probudi nepoverenje između srpske zajednice Kfora i Euleksa", kaže Bogdanović za B92.

Prema njegovim rečima, Srbija podržava akcije koje treba da suzbiju kriminal, ali osuđuje to što se tolika sila koristi samo protiv Srba, ali ne i kada treba rasvetliti incidente i zločine nad Srbima.

On je podsetio da je Beograd uvek ukazivao da kriminal na severu, nije ni manji ni već nego južno od Ibra ili u centralnoj Srbij.

Srbija podžava Euleks u tome da ispita ubistvo policajca i paljenje prelaza Jarinje, ali, ukazao je Bogdanović, "ne na način koji nikome ne služi na čast, posebno kada svi znamo da ubistva Srba nikada nisu istraživana sa toliko ljudstva".

"Ubistvo dece u Goraždevcu nije istraženo, čak je Euleks digao ruke od svega", rekao je ministar.

Bogdanović je izrazio nezadovoljstvo zbog izjave premijera Kosova Hašima Tačija koji je srpske institucije uporedio sa paravojnim.

Tači takvim izjavama "svakako želi da prikrije svoje slabosti i svoj kriminal", ocenio je Bogdanović i dodao da o tome ne treba da govori Tači koji je, kako je rekao, u izveštaju Dika Martija identifikovan kao učesnik trgovine ljudskim organima.

Ministar je ukazao da je na međunarodnoj zajednici bilo da se izbori sa kriminalnom koji nanosi štetu Srbima, i sa kriminalnim grupama koje sarađuju sa ljudima Hašima Tačija, i dodao da Srbija nije mogla time da se bavi pošto na Kosovu nema policiju.

Pripadnici Euleksa i kosovske policije su jutros uz podršku Kfora pretresli četiri kuće u selu Zupče i zaplenili dokaze, među kojima i oružje, u vezi sa istragom ubistva policajca krajem jula tokom nemira među Srbima na severu posle odluke Prišne da preuzme vlast na prelazima Brnjak i Jarinje.

Stefanović na Kosovu

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Vladom Kosova Borislav Stefanović stigao je na ka Kosovo gde će se sastati sa rukovodstvom tamošnjih Srba, rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije.

Isti izvor je naveo da će Stefanović sa Srbima razgovarati o predstojećoj rudni pregovora predstavnika Vlada Srbije i Kosova 2. septembra u Briselu.

Rečeno je i da će "Stefanović boraviti na Kosovu radi smirivanja tenzija posle današnje akcije policije Euleksa u selu Zupče".

Pripadnici Euleksa i kosovske policije jutros su, uz podršku Kfor, pretresli četiri kuće u selu Zupče i zaplenili dokaze u vezi sa istragom ubistva policajca, ukjučujući i oružje.

Pergovori Vlada Srbije i Kosova su počeli 8. marta, a prvi dogovori su postignuti u petoj rundi, početkom jula. To su dogovori o slobodi kretanja, matičnim knjigama i delimično o priznavanju diploma.

Pregovori zakazani za 20. jul su odloženi za septembar na zahtev posrednika EU Roberta Kupera, jer je, kako je obrazloženo, bilo očigledno da oni neće dovesti do bilo kakvog dogovora.

Tada je trebalo da se razgovara o električnoj energiji, Telekomu, katastru, i o carinskim pečatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: