"Za prava Srba bore se poremećeni"

Begrad -- Stručnjaci se slažu da masakr koji je u Norveškoj napravio Anders Brejvik ne treba dovoditi u vezu sa Srbijom i da to može naškoditi ugledu Srbije.

Izvor: B92, Press
Podeli

Psiholog Žarko Trebješanin kaže za "Pres" da je jasno da se u slučaju Brejvika radi o velikoj patologiji.

"Svako njegovo dovođenje u vezu sa Srbijom i Srbima za nas može samo da bude kontraproduktivno", kaže Trebješanin.

On dodaje da ako takva priča i potiče od Brejvika, nije isključeno da je on sve to izmislio. "To je jedan poremećen um, nema to nikakve veze sa predrasudama o srpskom narodu", ističe psiholog Žarko Trebješanin.

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa smatra da jeste vrlo neprijatno to što se Andres Brejvik u svom manifestu na više mesta i načina dotiče Srbije, ali dodaje da to što on pominje nije bila politika svih Srba, već politika jedne garniture protiv koje je bilo mnogo građana Srbije.

"Ja nemam nikakav problem s tim, ja se ne prepoznajem u tim Srbima koje on pominje i mi kao narod ne bi trebalo u tome da se prepoznajemo, ali bi trebalo najzad da vidimo šta je ta politika bila, na pravi način", kaže Dereta za B92.

Vojin Dimitrijević iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže da je, na neki paradoksalan i tužan način, ovo u stvari uspeh medijskog rata vođenog za vreme Miloševića.

Dimitrijević smatra i da bi Brejvik mogao da dobije svoje sledbenike u Srbiji.

"Ja to mogu da zamislim, to mogu biti svi oni koji ispisuju svoje blogove pod raznim niknejmovima, to su osobe koje svoje frustracije hoće da odbrane. Verujem da će biti takvih i ovde, jer ima dovoljno ludaka, iako nisam stručan za tu oblast, mislim da ima dovoljno imitatora", ističe Vojin Dimitrijević.

Manifest

Podsetimo, neposredno pred napade u Oslu i ostrvu Utoja, Andres Brejvik je objavio manifest na oko 1.500 strana, u kom objašnjava zašto se odlučio na takav masakr. U delovima tog manifesta on se bavi i Srbijom, NATO bombardovanjem SRJ i Kosovom. Opširnije o tim delovima čitajte u posebnoj vesti.

Psihoterapeut Zoran Milivojević takođe smatra da dovođenje u vezu čoveka koji je počinio stravičan zločin u Norveškoj sa Srbijom može samo naškoditi našoj zemlji i njenom ugledu.

"Čovek koji je počinio stravičan zločin u Norveškoj je mentalno poremećena ličnost. On sebe doživljava kao spasioca i pokušava da reši velike teme kao što su islamizacija Evrope i druge pojave koje ugrožavaju hrišćanski pogled na svet. O tome, verujem, milioni ljudi misle kao on. Ali ovde je reč očigledno o jednom bolesnom postupku, jednoj grandioznosti ili ludilu veličine u pokušaju da promeni međunarodnu politiku", kaže za "Pres" Milivojević.

On ističe i da u međunarodnoj politici ima velike nepravde, koja rađa nasilje, "a da se za prava Srba često bore poremećene ličnosti, jer su samo oni puni velikog gneva i pokušavaju nešto da promene".

"Setimo se onog našeg iseljenika koji je bio mentalno poremećen i koji je nožem napao švedsku ministarku. Međutim, takvi postupci nas još više ocrnjuju, umesto da nam pomognu", zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 667 idi na stranu