Lider LDP-a uvredio Afrikance

Beograd -- Afrička grupa uložila demarš zbog izjave lidera LDP-a Čedomira Jovanovića u kojoj je predstavnike afričkih naroda nazvao "kanibalima".

Izvor: B92, Beta
Podeli

Zbog izjave lidera LDP-a, ambasador Alžira u Srbiji i predstavnik Afričke grupe Abdelkader Mesdoua uručio je šefu diplomatije Vuku Jeremiću oštar demarš u ime afričkih i arapskih država.

"Jeremić se izvinio za ovu neprijatnost i u ime Vlade Srbije preneo uveravanje da ova izjava ne predstavlja zvaničan stav države", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Jeremić je, takođe, naglasio da će sa sadržajem ovog demarša upoznati rukovodstvo nadležnih institucija", dodaje se u saopštenju.

U demaršu se navodi da je Jovanović povodom dešavanja u Libiji izneo "izuzetno ozbiljne izjave o afričkim narodima i državama, nazvavši ih 'kanibalima'", a da na to nisu reagovali predsedništvo, vlada i političke stranke, "pa čak ni organizacija ili komisija koje se bore protiv rasne diskriminacije".

"Izjave lidera ove stranke, koji je pri tome član parlamenta, ozbiljne su, rasističke i vređaju države i narode koji su, uprkos jakim pritiscima, svesrdno podržali Srbiju u odbrani njenog teritorijalnog integriteta i odlučili da održavaju odnose prožete prijateljstvom i solidarnošću", navodi se u demaršu koji je prenelo ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U demaršu se dodaje da Afrička grupa snažno protestuje zbog ovakve vrste verbalnog izgreda i želi da Vlada, parlament i druge nadležne institucije reaguju i osude te izjave koje ugrožavaju napore za konsolidaciju odnosa koji se strpljivo neguju poslednjih godina.

"Afrička grupa ima pravo da od autora ovih izjava traži da ih povuče i da se na isti način izvini u parlamentu", navodi se u demaršu.

U međuvremenu, reagovala je i Liberalno demokratska partija. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović je prošle nedelje, kritikujući na sednici Skupštine stav Vlade Srbije o intervenciji u Libiji, rekao da ministar Vuk Jeremić, "umesto što odlazi kanibalima u Africi, treba da reaguje na stradanja civila u Libiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 101 idi na stranu