Protivudar Gadafija, akcija SAD?

Tripoli, Vašington -- Snage lojalne libijskom lideru Muameru el Gadafiju započele su oštar protivudar na demonstrante, koji su zauzeli gradove u blizini prestonice Tripolija.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

SAD ne isključuju mogućnost vojne intervencije u slučaju da se nasilje režima nastavi, prenosi Rojters.

U mestu Zavijah, 50 kilometara istočno od prestonice, poginulo je 23 ljudi, a 44 povređeno, izvestila je libijska štampa, dok arapska televizija Al Džazira, pozivajući se na izjave očevidaca, prenosi da je tamo poginulo 100 ljudi.

Opozicija već drži pod kontrolom veće centre na istoku države, uključujući drugi po veličini grad u zemlji Bengazi, a prema informacijama koje stižu iz Libije, demonstranti su uspeli da zauzmu i zapadne gradove Misrata i Zuara, prenela je agencija Rojters.

Snage lojalne Gadafiju napale su pripadnike antivladine milicije u Misrati, 200 kilometara istočno od Tripolija, a u sukobima u blizini gradskog aerodroma poginulo je nekoliko ljudi.

Francuski ambasador za ljudska prava Fransoa Zimere rekao je da bi u sukobima, koji su počeli 15. februara, do sada moglo da bude oko 2.000 mrtvih.

"Pitanje nije da li će Gadafi pasti, već kada i koliko će to odneti ljudkih života. Prema podacima koje za sada imamo, poginulo je više od 1.000 ljudi, možda 2.000 ljudi", rekao je on.

Iz Bele kuće je u međuvremenu saopsteno da će predsednik SAD Barak Obama večeras razgovarati sa liderima Velike Britanije i Francuske Dejvidom Kameronom i Nikolom Sarkozijem o krizi u Libiji.

SAD, kako navodi Rojters, razmatraju sve moguće opcije, uključujući sankcije, pa i vojnu intervenciju.

Bivši ministar pravde Libije Mustafa Muhamed Abud al Dželeil rekao je švedskoj štampi da pre očekuje da Gadafi izvrši samoubistvo, kako je to svojevremeno učinio Adolf Hitler, nego da se preda ili da pobegne iz zemlje.

Pri odlasku strancima uništavaju čipove iz telefona

Libijska služba bezbednosti putnicima koji preko aerodroma u Tripoliju napuštaju tu zemlju u četvrtak su uništavali čipove u mobilnim telefonima i na nosivim kompjuterima kako bi ih sprečili da iznesu fotografije ili video snimke na kojima bi se moglo videti stradanje i ubijanje demonstranata na ulicama Tripolija i drugih gradova, saznaje Beta.

Prema svedočenju jedne građanke Srbije koja je avionom napustila Tripoli, tokom nemira u glavnom gradu Libije policija i vojska pucale su sa krovova zgrada na demonstrante.

Pucnjava iz automatskog i drugog oružja trajala je svake noći, od proteklog petka do ponedeljka, po više sati. Tela ubijenih, kako kaže, uklanjana su odmah, a kućepaziteljima je naloženo da bez odlaganja očiste krv i druge tragove nasilja ispred zgrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 158 idi na stranu