Vlast i opozicija o mandatu Šormaza

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su odluku o popunjavanju skupštinskih odbora sa manje od 17 članova čime je završena vanredna sednica parlamenta.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.09.2010.

11:00

Default images

Opozicija je optužila vlast da povećava broj članova u skupštinskim odborima samo da bi sačuvala mandat Draganu Šormazu.

Nove članove dobila su 23 odbora, a među njima i Administrativni odbor, koji sada umesto 15 ima 17 članova. Novi članovi tog odbora su Moma Čolaković iz Partije ujedinjenih penzionera i Nataša Vučković iz Demokratske stranke.

Ubuduće će u svakom skupštinskom odboru većinu imati stranke koje čine vlast. Početak rada Skupštine obeležila je rasprava vlasti i opozicije.

Opozicija sumnja da se iza namera da se poboljša rad odbora skriva ideja da DSS ostane bez jednog mandata.

Tu nameru vide u činjenici i da je administrativni odbor, koji treba da odluči da li će Dragan Šormaz i dalje biti poslanik, proširen sa dva člana vladajuće većine i to sa poslanicima PUPS-a i DS-a.

Opozicija navodi da vlast pokušava da nadomesti dva glasa iz G 17 plus, koji ne žele da glasaju za to da se DSS-u oduzme mandat.

"Sve promene rađene su zbog Administrativnog odbora. Želite da prevaziđete problem sa članovima Administrativnog odbora iz G17 plus", rekao je šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić.

Predsednik adminstrativnog odbora Nenad Konstantinović kaže da iza proširivanja odbora nema nikakve skrivene namere i da će se uskoro rešiti status Dragana Šormaza.

"Moj lični stav je da se ne mogu otimati mandati narodnim poslanicima", rekao je Konstantinović i dodao da se nada da će na sledećoj sednici odlučivati o mandatu Dragana Šormaza.
(Tanjug)
Konstantinović je odbacio optužbe DSS-a da se broj članova Administrativnog odbora sa 15 povećava na 17 samo zbog toga da bi Šormaz zadržao mandat i pozvao se na poslovničku obavezu o popuni odbora. Prema predlogu, vladajuća koalicija treba da ima deset, a opozicija sedam članova u tom odboru.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić rekla je da će ta stranka glasati za oduzimanje mandata Draganu Šormazu.

Ona je navela da je moguće da se predlogom o dopuni skupštinskih odbora narušava proporcija stranaka, ali i dodala da je taj predlog rezultat Zakona o Narodnoj skupštini Srbije i Poslovnika o radu parlamenta.

Šef poslaničke grupe Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da LDP neće podržati predloženu odluku jer je, naveo je, protivna Zakonu o Narodnoj skupštini i ocenio da je besmislena situacija da danas parlament raspravlja o Administrativnom odboru, a ne o ključnim problemima Srbije.

Prema njegovim rečima, u Administrativnom odboru vladajuća većina po predlogu ima 60 odsto članova i to nije slika odnosa u samom parlamentu
(Tanjug)
Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović tvrdi da je predloženom odlukom poštovan Zakon o Narodnoj skupštini i Poslovnik o radu parlamenta.

Đukić-Dejanovićeva, koja je predložila odluku o popuni odbora novim članovima, rekla je da je u skladu sa Poslovnikom konsultovala stručne službe i dobila jasnu proprciju o tome koliko poslanika treba pridodati odborima koji nemaju do 17 članova i da se u predlaganju odluke vodila jedino argumentima.

Dragan Šormaz, glavni junak današnjeg zasedanja, kaže da bi voleo da Admnistrativni odbor što pre razreši njegov slučaj.

Šormaz je u maju isključen iz DSS-a zbog javno iznetih kritika upućenih lideru stranke Vojislavu Koštunici, a u parlamentu od tada nastupa kao samostalni poslanik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: