Kalinić ispitan i po zahtevu Srbije

Istražni sudija zagrebačkog suda je, na zahtev Srbije, ispitao Sretka Kalinića koji je uhapšen početkom juna u Zagrebu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

19:16

Default images

Srbija je zatražila da se Kalinić ispita u vezi s likvidacijom Branka Jevtovića Jorge 2004. u Beogradu i za pokušaje ubistva Zorana Nedovića Šoka i Andrije Draškovića iste godine, piše "Večernji list".

Nedović i Drašković su pukim čudom preživeli, ali su dvojica njihovih telohranitelja ubijena, a četvorica ranjena.

Tužilaštvo Srbije interesuje da li Kalinić ima informacija o tim krivičnim delima, jer se u to vreme u javnosti u Srbiji nagađalo da “Zemunci” stoje iza tih zločina i da im je motiv bila navodna osveta za likvidaciju Željka Ražnatovića Arkana.

Kalinić je izneo obranu i odgovarao na pitanja.

Kalinića je 9. juna u zagrebačkom prigradskom naselju Rakitje ranio Miloš Simović koji je nekoliko dana kasnije uhapšen prilikom pokušaja ulaska u Srbiju. Sam Kalinić prvo je bio u jednoj zgrebačkoj bolnici, a onda je uhapšen zbog korištenja lažnih dokumenata i smešten u zatvorsku bolnicu u Dubravi.

I Kalinić i Simović u odsustvu su u Srbiji osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog umešanosti u ubistvo premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine.

Obojica su ovih sedam godina bili u bekstvu, najverovatnije u Hrvatskoj. Nakon što su usvojene izmene ustava, Kalinić, iako ima i hrvatsko državljanstvo, moži biti izručen Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: