Komemoracija Fehmiuu u Prištini

Priština -- Na komemoraciji koju su u Prištini organizovali kosovski umetnici, od Bekima Fehmiua oprostile su se njegove kolege.

Izvor: B92
Podeli

Komemoraciji je prisustvovala i Fehmiuova uža porodica.

Komemorativni skup održan je u najpoznatijoj prištinskoj filmskoj sali ABC, u kojoj je on bio redovan gost prilikom boravka u Prištini.

Sala je bila premala da primi sve one koje su došli da odaju poslednju počast velikom umetniku, tako da je veliki broj građana ostao i van sale.

Bajruš Mjaku, glumac i lični prijatelj preminulog umetnika, rekao je da je Fehmiu i u smrti ostao veliki kao i u životu. On je istakao da gluma za Fehmiua nije bila profesija, već životna misija i tako je živeo da poslednjih trenutaka svog života.

"Tako je i otišao sa ovog sveta, na dramatičan način, kao što je njegova misija da nas potrese a možda i probudi iz jednog sna koji je zahvatio naše društvo, pa i kada se radi o vrednosti nacije. Bekim je prevazišao sve dimenzije, prevazišao je i čeličnu zavesu koja deli svet na Istok i Zapad, i sve to zahvaljujući svom talentu i radu", rekao je Mjaku.

U ime porodice, sin Bekima Fehmiua, Uliks, pročitao je stihove koje je njegov otac ostavio pored sebe.

"Ja sam gazio u krvi do kolena, i nemam više snova. Sestra mi se prodala i majci su mi posekli sede kose. Ja u ovom mutnom moru bluda i kala ne tražim plena, oh, ja sam željan zraka! I mleka! Ibele jutarnje rose!”

Pridržavajući se poslednje volje Bekima Fehmiu, njegova porodica je juče, u diskreciji i užem porodičnom krugu rasula njegov pepeo u reku Bistricu u Prizrenu, u kojem je odrastao.

Kosovski mediji su to komentarisali kao trajni povratak velikog umetnika zemlji iz koje je on izrastao i čijim se neodvojivim delom uvek smatrao.

Info

strana 1 od 933 idi na stranu