START će doprineti bezbednosti

Kijev -- Novi sporazum Rusije i SAD o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) će doprineti bezbednosti u svetu, ocenili su Havijer Solana i Strob Talbot.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Potpisivanje ovog sporazuma veoma značajno i ne sumnjam da će to biti važan korak koji će doprineti bezbednosti u svetu", izjavio je bivši visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosti Havijer Solana u ekskluzivnom intervjuu za rusku televiziju na engleskom jeziku "Raša tudej" (RT).

"Mislim da će to biti početak procesa u okviru kojeg će biti nastavljeno smanjivanje količina nuklearnog oružja", rekao je Solana i izrazio uverenje da će potpisivanje START-a, predviđeno za 8. april u Pragu, doprineti i reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, na konferenciji u Njujorku u maju.

Bivši zamenik američkog državnog sekretara Strob Talbot je ocenio da su i Vašington i Moskva priznali da postoji veza između strateškog ofanzivnog i defanzivnog naoružanja.

"Drugim rečima, možete samo da smanjite do određene tačke nivo strateškog naoružanja ako ste uvereni da druga strana nema strateški antibalistički raketni sistem", napomenuo je Talbot.

Prema njegovim rečima, i Rusi i Amerikanci imaju pravo da izraze zabrinutost.

"Amerikanci su 1960-ih ubedili sovjetsku vladu da ne treba smanjivati samo stateško ofanzivno naoružanje, već i ograničiti strateško defanzivno naoružanje. Administracija Baraka Obame to savršeno razume", dodao je Talbot.

Info

strana 1 od 982 idi na stranu