Ujguri prebačeni iz Gvantanama

Vašington -- Administracija predsednik SAD-a Baraka Obame, prebacila je šestoricu Ujgura iz zatvora Gvantanamo na Kubi u Palau saopštio je Centar za ustavna prava.

Izvor: Tanjug
Podeli

Posle prebacivanja šestorice Ujgura u zatvoru je ostalo još 215 zatvorenika. Zatvor Gvantanamo američki predsednik Barak Obama namerava da zatvori do 22. januara, uprkos političkim i zakonskim razlozima koji otežavaju ispunjenje tog cilja.

Vlada države Palau pristala je da prihvati najmanje 10 pripadnika zajednice Ujgura s većinski muslimanskog krajnjeg zapada kineske pokrajine Sinđang, koje su vlasti SAD uhapsile tokom rata u Avganistanu, pokrenutog posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. Četvorica Ujgura već su prebačena na Bermude, preneo je Rojters.

Centar za ustavna prava sa sedištem u Njujorku, koja štiti prava većine zatvorenika iz Gvantanama, potvrdio je da je šest Ujgura prebačeno u Palau.

Trojica su klijenti ovog centra, dok ostali predstavljaju drugi advokati. Transfer zatvorenika obavljen je pošto je Vrhovni sud odbacio stav administracije i 20. oktobra saopštio da će prihvatiti žalbu Ujgura koji su zahtevali da budu oslobođeni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kongres je od Obamine administracije tražio da saopšti poslanicima kada planira transfer zatvorenika, a da zatim sačeka 15 dana ukoliko su oni prebačeni preko okeana, ili 45 dana pre nego što udju na američku teritoriju.

Kineske vlasti tražile su da Ujguri budu vraćeni u tu zemlju, ali je vlada SAD to odbila, smatrajući da bi oni tamo bili progonjeni, zbog čega je mesecima tražila državu koja bi ih prihvatila.

Svet

Izrael spreman na ustupke?

Jerusalim -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da su izraelske vlasti spremne na ogroman ustupak na Zapadnoj obali gde se grade nova izraelska naselja.

Svet subota 31.10. 22:52 Komentara: 0

Rusija gradi ratne brodove

Moskva -- Rusija planira da izgradi ratne brodove opremljene oružjem visoke preciznosti,izjavio je zamenik načelnika Glavnog štaba Vojnopomorske flote Rusije Oleg Burcev.

Svet subota 31.10. 22:32 Komentara: 4
strana 1 od 209 idi na stranu