Ukradena spomen-ploča Ćuruviji

Beograd -- Sa mesta na kome je 11. aprila 1999. godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija ukradena je spomen-ploča.

Izvor: B92
Podeli

Policiju je o krađi obavestilo Nezavisno udruženje novinara Srbije. Na nestanak ploče reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, koje je ovaj vandalski čin najoštrije osudilo. U saopštenju tog udruženja novodi se da počinioci moraju brzo da se indentifikuju i kazne.

Tabla na kojoj piše, "Na ovom mestu 11. aprila 1999. ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina", nestala je u noći između nedelje i ponedeljka.

NUNS je saopštio da zahteva da se spomen-ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala punih devet i po godina i da oni koji su je potajno i neovlašćeno uklonili odgovaraju pred zakonom.

U NUNS-u veruju da je krađa odgovor na godišnjicu 5. oktobra.

U policiji ne isključuju mogućnost da je krađa povezana sa tvrdnjama NUNS-a, ali veruju i da je ukradena zbog njene vrednosti na crnom tržištu kupo - prodaje metala.

Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, kaže da je ceo slučaj prijavila policiji, od koje očekuje brzu reakciju.

Vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u Svetogorskoj, gde je stanovao.

Godinu dana kasnije, NUNS je postavio spomen-ploču, a otkrivajući je, tadašnja predsednica Gordana Suša rekla je da njome NUNS poručuje da se ne zaboravi i da se više nijednom novinaru to ne dogodi.

Ubice Slavka Ćuruvije još nisu otkrivene.

Info

Izrael spreman na ustupke?

Jerusalim -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da su izraelske vlasti spremne na ogroman ustupak na Zapadnoj obali gde se grade nova izraelska naselja.

Svet subota 31.10. 22:52 Komentara: 0

Rusija gradi ratne brodove

Moskva -- Rusija planira da izgradi ratne brodove opremljene oružjem visoke preciznosti,izjavio je zamenik načelnika Glavnog štaba Vojnopomorske flote Rusije Oleg Burcev.

Svet subota 31.10. 22:32 Komentara: 4
strana 1 od 846 idi na stranu