"Bensedin" kao rešenje za krizu

Beograd -- U prvoj polovini ove godine na recept je izdato oko pet miliona kutija "bensedina", što je devet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Blic
Podeli

Spas od neizvesnosti u vreme krize građani Srbije najčešće nalaze u nekontrolisanom uzimanju "bensedina" i "bromazepama", lekova iz grupe benzodijazepina koji ih smiruju i pomažu da prebrode probleme. To potvrđuju i podaci iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Situacija je slična i u zemljama u okruženju - Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji. Isto je bilo i u drugim tranzicionim zemljama, Bugarskoj, Rumuniji ili Sloveniji, gde u poslednje vreme potrošnja ovih lekova drastično pada.

Tablete koje smiruju napetost, opuštaju mišiće i centralni nervni sistem imaju reputaciju lekova koji rešavaju sve probleme i dileme, pre svega zahvaljujući svom visokom sedativnom dejstvu. Medicinski stručnjaci kažu da ga podjednako koriste sve starosne grupe stanovništva kad god se nađu u životnoj "minus" fazi.

Srbi nisu izuzetak kada je reč o masovnom korišćenju lekova za smirenje. Obimne medicinske studije zapadnoevropskih zemalja pokazuju da čak 17 odsto populacije koristi neki od lekova iz grupe benzodijazepina, kao što su "bensedin", "valijum" ili "bromazepam".

U Srbiji se ne zna pravi i konačan broj izdatih i prodatih kutija lekova za smirenje. Iako ne bi smelo, privatni apotekari masovno prodaju ove lekove bez lekarskog recepta. Zato se procenjuje da broj kutija ovih lekova koje građani Srbije popiju iznosi godišnje i do 30 miliona.

Info

strana 1 od 46448 idi na stranu