Medicinski otpad

Šabac -- Uz pomoć projekta EU, pojedine medicinske ustanove u Srbiji dobile su pogone za tretman infektivnog otpada.

Izvor: B92
Podeli

Preko projekta Upravljanja medicinskim otpadom, za čije sprovođenje je Evropska unija obezbedila 7,3 miliona evra, pojedine medicinske ustanove u Srbiji u poslednje dve godine izgradile su Pogone za tretman infektivnog otpada.

Primer dobre prakse je Opšta bolnica u Šapcu, koja je za uvođenje novih tehnologija dobila priznanje Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije.

U ovoj ustanovi se godišnje preradi oko 70 tona infektivnog otpada, koji je ranije bio spaljivan.

Pogon za tretman medicinskog otpada u opštoj bolnici u Šapcu opremljen je drobilicom, autoklavom i specijalnim kasetama za transport infektivnog otpada.

Mesečno se steriliše oko 5 i po tona infektivnog otpada iz šabačke bolnice i iz još desetak medicinskih ustanova.

“Na odeljenjima je otpad razvrstan prema Evropskom katalogu otpada. To znači da se on pakuje u žute vreće i kontejnere, obeleži posebnom šifrom i nakon toga doprema u pogon gde se steriliše u autoklavu”, kaže sanitarno-tehnički inženjer Vesna Maksimović.

Po završetku procesa reciklaže sterilisana i umanjena masa otpada je bezopasna za životnu sredinu i odlaže se na gradsku deponiju.

Ovaj Projekat kontrolisanog odlaganja medicinskog otpada u skladu s praksom zemalja Evropske unije, pozitivno su ocenile ustanove zadužene za praćenje uvođenja informacionih tehnologija.

“Mi smo prva bolnica u Srbiji koja je dobila priznanje Jedinstvenog informatičkog saveza za uvođenje informacionih tehnologija u projektu 'Tretman infektivnog otpada'. Uveli smo primenu bar koda i to se u praksi pokazalo kao vrlo korisno”, kaže direktor Opšte bolnice u Šapcu Goran Maletić.

Inače, pre uvođenja sistema za tretman, infektivni otpad je bio spaljivan u bolničkom krematorijumu, što je uticalo na povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu.

Društvo

NIS pomaže Petnici

Beograd -- Naftna industrija Srbije donirala Istraživačkoj stanici Petnica 12 miliona dinara koji će omogućiti normalno funkcionisanje te naučno-obrazovne institucije.

Društvo petak 31.07. 11:49 Komentara: 11

Nesuglasice u ZOO vrtu

Beograd -- Sindikat Nezavisnost u ZOO vrtu Beograd optužuje direktora Vuka Bojovića za nezakonite otkaze. Bojović kaže da od zaposlenih traži jedino da rade i da ne kradu.

Društvo četvrtak 30.07. 13:39 Komentara: 5
strana 1 od 105 idi na stranu