Tužilaštvo: MUP da sasluša Vučinića

Beograd, Sarajevo, Beč -- Republičko javno tužilaštvo dalo je nalog MUP-u da sasluša Sinišu Vučinića, koji je pretio lideru SDU Žarku Koraću i novinaru nedeljnika "Vreme" Milošu Vasiću.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Tužilaštvo smatra da su Vučinićeve pretnje ozbiljne i da u pretnjama ima elemenata krivičnog dela ugrožavanja bezbednosti. Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzeće sve mere da se zaštite Korać i Vasić, rečeno je za B92 u Tužilaštvu.

Vučinić je u utorak uputio pretnje lideru Socijaldemokratske unije Žarku Koraću i novinaru nedeljnika "Vreme" Milošu Vasiću da će "proći kao njihov prijatelj Zoran Đinđić".

Komšić traži hapšenje Vučinića

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio je od nadležnih institucija u BiH da odmah uhapse Sinišu Vučinića, koji se javno hvali da je ubio na stotine Bošnjaka i Hrvata, kao i da je streljao na stotine zarobljenika.

"Osoba koja se hvali da je ubijala Hrvate i Bošnjake morala je biti uhapšena istog momenta. Ovim putem ja to i sada zahtevam od nadležnih institucija u BiH, jer svako dalje odgađanje dovodi u pitanje i odgovornost policijskih i pravosudnih institucija", rekao je Komšić sarajevskom dnevnom listu "San".

Porptarol Tužilaštva BiH Selma Hećimović je, međutim, izjavila da “nema nikakve krivične prijave protiv Vučinića, a Tužilaštvo ne procesuira verbalni delikt", navodi list.

"Pratimo iz medija šta se dešava i bude li nekih elemenata da se može otpočeti istraga mi ćemo je odmah i uraditi", navela je Hećimovićeva.

U Ministarstvu spoljnih poslova objašnjavaju da ne mogu nikoga proglasiti nepožljenom osobom, kao i da su osobe koje imaju diplomatski imunitet u nadležnosti Predsedništva, navodi list.

"Strani državljani podležu zakonima zemlje u kojoj borave i ako naprave neki prekršaj nadležno je Tužilaštvo BiH", kažu u tom ministarstvu.

Bosanski mediji javili su nedavno da je Vučinić osnovao u Republici Srpskoj Srpski četnički pokret, kao i da će osnovati nastavni centar u kome će, kako navode, mlade ljude podučavti kako postati zločinac.

SEEMO o pretnjama Vasiću

Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) zabrinuta je zbog novih pretnji smrću upućenih novinaru nedeljnika “Vreme” Milošu Vasiću.

SEEMO apeluje na vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini da pokrenu istragu u ovom slučaju i preuzmu sve potrebne pravne korake.

Istovremeno SEEMO poziva vlasti u Srbiji da preduzmu sve potrebne mere, uključujući danonoćno policijsko obezbedjenje, u cilju osiguranja bezbendosti lica koja su primile pretnje.

“Policija i državni tužilac u RS i Bosni i Hercegovini, kao i policija u Srbiji moraju pod hitno reagovati i zaustaviti takve i druge vrste pretnji novinarima", naglasio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

Info

Gej brakovi u Albaniji?

Tirana -- Albanija bi mogla biti prva balkanska zemlja koja će dozvoliti brakove između osoba istog pola, pošto je premijer Sali Beriša najavio donošenje takvog zakona.

Region petak 31.07. 20:02 Komentara: 3

Dijalog Zagreba i Ljubljane

Trakošćan -- Hrvatska i Slovenija će nastaviti dijalog o pograničnom sporu s nadom da bi rešenje moglo biti nađeno do kraja ove godine, izjavili su premijeri dveju zemalja.

Region petak 31.07. 18:56 Komentara: 3
strana 1 od 783 idi na stranu