Suzbijanje hemoragične groznice

Dve osobe na Kosovu umrle su od posledica hemoragične groznice. Kosovske vlasti preduzele su mere kako bi sprečili dalje širenje te bolesti.

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2009.

11:50

Default images

U oblasti u kojoj se pojavila hemoragična groznica pokrenuta je akcija dezinfekcije. Od ujeda krpelja, odnosno od hemoragične groznice koju oni izazivaju, tokom ove nedelje u Kliničkom bolničkom centru u Prištini preminuo je jedan bračni par iz Mlečana, kod Mališeva, a njihova ćerka se nalazi na lečenju.

Meštani Mlečana, koji se nalaze u žarištu epidemije su zabrinuti i kažu da su primorani da svoju decu drže zatvorene u kućama kako bi ih zaštitili od opasnosti.

''Bojim se za decu jer je dvorište prepuno drveća, zato im ne dozvoljavamo da izlaze vani'', kaže jedan stanovnik Mlečana.

Ministar zdravlja Aljuš Gaši pozvao je predsednike dvanaest kosovskih opština da se maksimalno angažuju na sprečavanju širenja epidemije.

“Nastaviće se sa dezinfekcijom u svim opštinama. Krajem naredne nedelje iz Instituta Ujedninjenog Kraljevstva iz Londona stići će grupa eksperta koja će zajedno sa ekpsertima Nacionalnog instituta za zdravlje analizirati ovu situaciju'', najavio je Gaši.

Predsednik opštine Mališevo Hisni Kiljaj, rekao je da su građani njegove opštine izuzetno zabrinuti brzim širenjem ove epidemije.

“Pokretanjem svih sredstava može se suzbiti takva bolest jer je to zlo nažalost prisutno u Mališevu i okolini'', poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: