Klintonova: Mere protiv pirata

Vašington -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton objavila je nove mere u pokušaju da se spreče napadi pirata na brodove u blizini somalske obale.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ona je poručila da će SAD sarađivati sa svojim partnerima da se pronađe način kako bi pirati mogli da budu izvedeni pred sud, a njihova sredstva zamrznuta. Šefica američke diplomatije rekla je da će poslati svog izaslanika na donatorsku konferenciju za Somaliju koja će biti održana ove nedelje, preneo je BBC.

Klintonova je navela da će otvoriti pregovore s prelaznom vladom Somalije. Ona je ovo objavila pošto su međunarodne mornaričke snage sprečile piratske napade na dva američka trgovačka broda u poslednjih nekoliko dana.

Francuski ratni brod Nivoz zarobio je još jedanaestoricu pirata pošto je jedan njegov helikopter pre toga sprečio napad na trgovački brod pod liberijskom zastavom u Indijskom okeanu, u blizini afričke obale.

Francuski brod je deo antipiratske flote EU koja patrolira vodama u blizini somalske obale i zauzeo je piratski brod, pošto ga je pre toga pratio 500 nautičkih milja.

Somalski pirati su zapretili napadima na američke brodove i pomorce posle pogibije svojih kolega u prethodnoj spasilačkoj operaciji u nedelju, prenosi BBC.

U međuvremenu, u Francuskoj, policija u Renu, na severozapadu države, saslušava trojicu somalskih pirata koji su zarobljeni prošle nedelje zbog napada na jednu francusku jahtu.

Francuska drži još najmanje šestoricu somalskih pirata koje su njihove snage zarobile još prošle godine.

Istovremeno, grupa od 37 pirata, koje su zarobile francuske i američke snage, osuđena je na zatvorske kazne od po tri godine. Procenjuje se da somalski pirate kao taoce drže oko tri stotine stranaca i 17 brodova, navodi BBC.

Info

Hapšenja zbog napada na policajca

Novi Pazar, Kragujevac -- Istražni sudija novopazarskog Okružnog suda Ćamil Hubić kaže da je privedeno nekoliko osoba u istrazi nakon ranjavanja policajca Momčila Biorca u Novom Pazaru.

Hronika četvrtak 30.04. 22:37 Komentara: 6
strana 1 od 829 idi na stranu